Zöld dió befőtt szirupban

  • 2015.06.23.
  • 0

Igazi ínyencség, ami megéri a fáradozást!Aki zöld dió befőttet szeretne eltenni, annak május végén,  június elején érdemes begyűjteni a diószemeket. Ekkor még nem kezd el csontosodni, gond nélkül át lehet szúrni.Eltevése ezzel kezdődik el: a zöld szemeket alaposan megszurkáljuk villával vagy kötőtűvel.Ez nem annyira egyszerű, mint hangzik. A dió ugyanis levet ereszt, aminek sárgászöld színe van, és ha nem vigyázunk befogja a kezünket, a ruhánkat, az edényt, amiben dolgozunk. Ezért nem árt elővigyázatosnak lenni, és:gumikesztyűt húzniporcelán vagy rozsdaálló edényt használni a szurkáláshoz  (az áztatáshoz  üveg is kiváló)olyan ruhát felvenni, amit nem sajnálunk, ha esetleg ráfröccsen némi lé.A leszedés napján (1.nap)Ha nekikészültünk és alaposan megdöfködtük diónkat, következhet a 2 hét áztatás. Minden reggel és este cseréljük le az áztatóvizét frissre.Ne ijedjünk meg, ha a szúrásnyomoknál elkezd feketedni vagy kicsit habos az ázatóvíz, ez vele jár.4.naponKét hét után fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi és literenként négy evőkanál 10%-os ecettel elkeverjük.Felforraljuk és negyedóráig hagyjuk, hadd rotyogjon. Ekkor egészen sötét, szinte fekete lesz a diónk.Leszűrjük, megmérjük a diót és az alábbi arányokat betartva szirupot készítünk.1 kg zöld dió1/2 l víz1 kg cukor15-20 db szegfűszegfél citrom egy darab egész fahéj1-2 csillagánizs.Felforraljuk, majd beledobjuk a diókat és összeforraljuk rövid ideig (5-10 perc).Ezt a műveletet 3 napig megismételjük.Utolsó nap tiszta üvegekbe szedjük a diót, felöntjük a forró sziruppal, a tetejére erős rumot öntünk, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.Igazi ínyencség! Rengeteget meg bírnék enni, ha több lenne belőle! Kiváló különböző húsokhoz, kacsához, libához, pulykához és vadhoz, de remek sajttálakhoz is, a füstölt sajtok ízét csodásan egészíti ki. Önálló desszertként is megállja a helyét. A megmaradó szirup  jó koktélokba, fagylalthoz, süteménybe, palacsintához.Ez a  szirup egyébként figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír a népi gyógyászat szerint:  máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti kilábalni a vérszegénységből.Egy régi szakácskönyvemben is ráleltem a receptre, sőt kettőre is (hámozott dió befőtt és rendes dió befőtt), érdekességként olvasgassuk. Rendes dió befőtt,  Zilahy Ágnes szakácskönyv szerint:Vagy száz darab közép nagyságu diót áztassunk be hideg vizbe. Reggel és estére mindég friss vizet öntsünk reá. De előbb kötőtüvel szurkáljuk össze a négy oldalát. Három hétig áztatva szépen megbarnul és elvesziti erős keserűségét. Ekkor minden dióba szurjunk egy szegfüszeget egy darabka fehéjat egy kis czitrom és narancs-héjat. Ha mind elkészitettük, főzzük fel kevés ideig vizben, de ügyeljünk nehogy igen megpuhuljon vagy nagyon megránczosodjék. Szedjük ki a vizből és ttegyük másfél kiló czukorból főzött egészen sűrű szirupba; ebben is főzzük fel kevéssé. Befedve hagyjuk ugy egy éjjen át, azután a diót rakjuk üvegbe és a levét süritsük addig, a mig méz formán fonódik. Ha ilyen a lé, öntsük az üvegben lévő dióra s az üveget kössük be hólyaggal. Forraljuk fel vizben s hagyjuk abban kihűni; úgy tegyük el télire.Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek   Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik