Almás pitypangzselé

  • 2015.04.24.
  • 9

Szép Ernő: PITYPANGNótába nem írnakGomblyukba nem tűznekNem tesz kirakatbaA virágos üzletMert te nem vagy ritkaMert te nem vagy drágaCsak az árokpartrólNézel a világbaMintha kis nap sütneOrcád oly szép sárgaTe pitypang,Te pitypang virágjaAz urak, a dámákUgye rád se néznekTán le is tagadnákAz ismeretségetPedig hogy meggyúrtunkHogy agyontépáztunkTe kezes, te kedvesFalusi pajtásunkHófehér lelkedetSzétfújtuk a nyárbaTe pitypang,Te pitypang virágjaEzennel én tőledBocsánatot kérekKöszönöm azt a kisKönnyű gyermekségetKöszönöm hogy itt vagyLehajlok utánadGyere bemutatlakA kaméliánakCsak nevess rá bátranMezítlábos árvaTe pitypang,Te pitypang virágja.Milyen jó is, amikor a tavasz ad nekünk teljesen ingyen és önzetlenül gyógynövényeket! Mi is lehet a kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág? Hát persze, hogy a pitypang!Az elsők közt kezd el sárgállani  kedves kis virága, ami  az egyik leggazdagabb lecitin forrás. A lecitin növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, mely hatással van az emlékezőképességre.  Gyorsan szedtem belőle egy adagot és pitypang zselét készítettem belőle almával.Hozzávalók:200 db sárga pitypangvirág1 kg alma1 kg cukor2 citrom leve2 liter víz1 csomag dzsemfix.A virágfejeket az apró kockára vágott almával egy  fazékba tettem. Az almák magházát kivájtam, de a héját rajta hagytam. Ráfacsartam a citromok levét, felöntöttem a vízzel.Közepes lángon fél óráig főztem, majd leszűrtem. Hozzáadtam a cukrot és bele került a dzsemfixáló is. Időnként ellenőriztem a sűrűségét, egy pocelántányérra csöppentett adaggal. Mikor elég sűrű lett, akkor kiforrázott üvegekbe tettem és szárazdunsztban hagytam kihűlni. Négy üvegnyi zselém lett!Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek   Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik