Citromlikőr házilag.

  • 2014.12.17.
  • 4

A limoncello nem csak az olaszok nagy kedvence!Ez ugye likőr, amit női italnak tartanak, de az a férfi, aki már kóstolta tudja: milyen finom is tud lenni.Jól behűtve kortyolgatni a citrusligetek zamatát, hmm.A taljánoknak persze könnyű kezeletlen citromhoz jutni, nekünk azonban tágra nyitott szemekkel kell járnunk, hol is kapható ilyen a környezetünkben.Én a Lidl-ben leltem rá,vettem is belőle. Jóval drágább a kezelt társánál.Ha mégsem találunk ilyen citrust, akkor nekem egy természetgyógyász régebben azt javasolta, hogy áztassuk be a gyümölcsöt almaecetbe 20 percre.A lényeg: ne legyen teletömve vegyszerrel, hiszen nem azbesztet akarunk gyártani.Hanem isteni itókát! A limoncello hozzávalói.5 dl tiszta szesz5 kezeletlen citrom héja4 dl víz20 dkg cukor.Tiszta szesz a patikákban szerezhető be. A  gyógyszertárban elég drágán mérik, literje majdnem 8000 Ft.Szóval, ha valaki nem akarja ennyire költségekbe verni magát, megfelel a vodka is, jóval olcsóbban hozzá lehet jutni!Egy kedves ismerősöm szerint a Metróban is lehet kapni étkezési finomszesz néven, 90 fokos és fél literes kiszerelésben kell keresni!Az alkoholt öntsük bele egy jól zárható üvegkancsóba és hámozzuk bele a citromok sárga, legkülső héját.Ügyeljünk rá, hogy fehér rész véletlenül se kerüljön bele, hiszen megkeserítené és elrontaná a végeredményt.Zárjuk le alaposan, jó, ha még fóliát is teszünk a kancsó teteje alá.Vérmérséklettől függően 1-2 hétig érlejük, ha eszünkbe jut, rázzuk fel.Ha már úgy ítéljük meg a színe alapján, hogy alakulgat, akkor a 4 dl vizet forraljuk fel a 20 dkg cukorral. Forraljuk be a feléig.Kissé hűtsük ki és öntsük a leszűrt citromos alkoholhoz.Aki édesebben szereti, természetesen növelheti a cukor mennyiségét vagy tehet bele mézet!A lomoncello gasztroajándéknak is kiváló. Karácsonyig vagy szilveszterre még elkészülhet!Garantáltan örülni fog az, akit meglepünk ezzel a házi készítésű itallal!Minimum egy évig eltartható, hiszen nem tartalmaz tejszínt.Ugyanezzel az eljárással narancslikőr is előállítható saját kezűleg! Ps. Most kaptam egy jó tanácsot : a cukorszirupot teljesen ki kell hűteni, úgy lesz szép opálos színű a likőr.Legközelebb így lesz!Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek   Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik