Szalagos fánk

  • 2018.01.15.
  • 0

Életem első szalagos fánkja és tökéletes lett. Nem szívta meg magát olajjal, kívül ropogós, belül puha, egyszerűen isteni. A tészta receptjét a klasszikusnak tekinthető Horváth Ilona szakácskönyvben találtam, ez a könyv egy alap darab.
Hozzávalók: 14 - 15 db25 dkg liszt2 dkg élesztő3 dkg porcukor3 dkg vaj1 tojássárgájasó1/2 L tejÉn instant élesztőt használtam, de rendes élesztővel is dolgozhatunk. Ha így teszünk, akkor először a kovászt készítsük el az élesztő, 1,5 dl tej, 1 kanál porcukor és 2 kanál lisztből. Ha instant élesztőt használunk, akkor keverjük el 1,5 dl tejjel.
A maradék porcukrot keverjük ki a tojássárgájával, adjuk hozzá a kovászt, a vajat, a lisztet, egy csipet sót és annyi langyos tejet, hogy egy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal vagy robotgéppel alaposan dagasszuk ki, szórjuk meg liszttel a tetejét, egy konyharuhával takarjuk le és langyos helyen kelesszük a másfélszeresére.Lisztezett felületre borítsuk ki a tésztát, kézzel ujjnyi vastagra nyomkodjuk szét a tésztát.
Fánkszúróval, vizes pohárral szaggassuk ki a tésztát, lisztezett deszkán, letakarva még egy fél órát pihentessük.
Bő, közepesen meleg olajban süssük ki, a megkelt fánk teteje kerüljön az sütéskor alulra. Fedő alatt süssük 1 percig, majd fordítsuk meg és fedő nélkül még kb 1 percig. Alaposan csepegtessük le a fánkról a felesleges olajat. Még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral. Kínálhatjuk baracklekvárral, csoki pudinggal, amivel csak szeretjük.Jó étvágyat hozzá!