Provence-i karaj házi krokett

  • 2018.01.20.
  • 9

Ennek az ételnek a lelke a mártás, a többi már csak ráadás :)A házi krokett nélkül még egy diétába is beilleszthető, ha már nagyon unjuk a natúr csirke - rizs-zöldség triót.Hozzávalók:6 szelet karaj6 +1 db sárgarépa2 fej fokhagyma1 vöröshagyma1,5 dl száraz fehérbor50 g vaj0,5 l alaplé2 ek lisztsóborsprovence-i fűszerkeverék, vagy annak fűszerei a saját ízlésünknek megfelelően (kakukkfű, majoranna, bazsalikom, rozmaring, tárkony, zsálya, oregano, lestyán, babérlevél, kaporturbolya)Kroketthez:50 dkg burgonya50 gr vaj1 tojásliszt2 tojászsemlemorzsasó A karajt sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és kevés olajon elősütjük. A nagyobb hasábokra vágott sárgarépát és a keresztben kettévágott egy fokhagyma fejet, ugyanabban a serpenyőben, amiben
húst sütöttük elő, lepirítjuk. Szintén sózzuk és borsozzuk. A zöldségeket egy tepsiben elrendezzük, a tetejére tesszük az aranybarnára elősütött karaj szeleteket. Kevés bort öntünk a tepsibe, alufóliával lefedve, előmelegített 170 fokos sütőben 30 percig sütjük.Jöhet a mártás: a megmaradt sárgarépát lereszeljük, durvára vágjuk a vöröshagymát és a másik fej fokhagyma gerezdeket. Egy serpenyőben kevés olajon lepirítjuk, megszórjuk a liszttel és tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a 1,5 dl bort, alaposan kiforraljuk, közben fűszerezzük (só, bors, provence-i fűszerek). Amikor az alkohol elpárolgott, hozzáöntjük az alaplevet és 15 percig főzzük. Végül belekeverjük a vajat is. Sűrű szűrőn átpasszírozzuk és tálalásig melegen tartjuk.A burgonyát kockára vágva sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hozzáadjuk a vajat és összetörjük (krumplipürét készítünk). Ha kicsit meghűlt, hozzáadjuk a tojást, alaposan elkeverjük. Lisztezett kézzel kis golyókat formázunk belőle, majd lisztbe - tojásba - zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban kisütjük.Jó étvágyat hozzá!