Irány Mexikó! - Csirkés fajitas, házi tortilla, paradicsom salsa, guacamole...

  • 2017.07.29.
  • 8

Az olasz és indiai ízvilág mellett, a mexikói is a top háromban van nálunk. Annyi íz van ebben a konyhában, hogy egyszerűen felrobban a szád.És most nem a chili erejére gondolok.... :)
Eddig örök mumus volt nálam a házi tortilla, számos receptet kipróbáltam, egyik sem volt az igazi, eddig. Köszi Street Kitchen, ez tényleg tuti.Hozzávalók: 6 db tortillához:18,5 dkg liszt1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
1,25 dl langyos víz
4 cl étolajAz összes alapanyagot alaposan összedolgozzuk, erre kiváló egy fakanál, majd liszttel megszórjuk a tetejét és 10 percre félretesszük. Ezalatt bepácoljuk a csirkét.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, majd 6 db gombócot formálunk belőle és 1-2 mm vastagra nyújtjuk a gombócainkat. Száraz forró serpenyőben néhány perc alatt mindkét oldalát megsütjük. A kész tortillákat nedves konyharuhába tesszük és tálalásig ott is tartjuk.Csirke fajitashoz:
30 dkg csirkemell filé csíkokra vágva
1/2 tk őrölt füstölt paprika
1/2 tk őrölt koriander mag
1/2 tk őrölt római kömény
1 ek olaj
1/2 lime frissen facsart leve

bors
4 gerezd zúzott fokhagyma
Sütéséhez: 1/4 narancs frissen facsart leve
2 ek étolajA csíkokra vágott csirkét az összes fűszerrel, olajjal, lime levével és fokhagymával összekeverjük és ezt is félretesszük 10 percre.
Amíg pácolódik a hús, egyforma csíkokra vágjuk a paprikákat és daraboljuk a lilahagymát, az alábbi mennyiségben:1/2 zöld kaliforniai paprika
1/2 sárga kaliforniai paprika
1/2 piros kaliforniai paprika
1 jalapeno paprika - ízlés kérdése szerintem
1 lilahagyma
Elkészítjük a salsát: egy késes aprítóba dobáljuk és darabosra zúzzuk:
1 nagyobb paradicsom
4-5 koktélparadicsom
1/2 lilahagyma
1/2 chili paprika
1/2 csomó friss koriander (szára is) - mivel ez az egyetlen zöldfűszer, amivel ki lehet engem kergetni a világból... én friss petrezselymet használtam
1/2 lime frissen facsart leve

bors
1 gerezd fokhagymaA guacamoléhoz:
1 nagy érett avokádó
1/4 vöröshagyma
1/2 lime frissen facsart leve
1 kis csomó koriander (szára is) - avagy petrezselyem, tudom totál más íz....kevés sóVillával összetörjük az avokádót, belereszeljük a hagymát, sózzuk, belekeverjük a lime levét és a koriandert. Ennyi. :)A bepácolt csirkét 2 ek felhevített olajon megpirítjuk, miközben sül, ráfacsarjuk egy fél narancs levét. Ha megsült, kiszedjük a serpenyőből. Ugyanebbe a serpenyőbe öntünk egy kevés olajat és rádobjuk a zöldségeket. Nem sózzuk, mert levet ereszt, majd a végén, csak pirítjuk. Ha ezzel is megvagyunk, mehet vissza a serpenyőbe a csirke, jól összeforgatjuk a zöldségekkel és már tálalhatunk is. A reszelt sajtról se feledkezzünk meg! :)Jó étvágyat!