Házi mácsik

  • 2017.03.08.
  • 9

Igen, megint zalai étel :)Házi mácsikHozzávalók4 tagú családnak:3 db tojás50 dkg liszt+ szóráshozvíz1 teáskanál só+ feltét: mák, vagy dió, vagy túró-szalonna-tejföl, stb...A lisztet tojással, sóval és annyi vízzel, hogy jó állagú tésztát kapjunk, összegyúrtam. A kapott tésztánk legyen kemény, de rugalmas, egyenletes tészta.Egy kis pihenés után felszeltem a tésztát, géppel kinyújtottam, ez egyszerűbb munka, mint kézzel sodrófával, de a végeredmény ugyanaz.(...ha kézzel:
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztánk és 4 részre-sávra osztjuk, egymásra helyezve vékony csíkokra szeljük....ha géppel:Több, legalább 3 fokozaton nyújtjuk, pl: 2-4-6. utána pedig a széles metélt vágón vágjuk.)Forró lobogó vízben kifőztem, keverve raktam bele, mert összetapadhat, majd leszűrve-átöblítve hideg vízzel és el is készültem.
Kis olajon pirítva, vagy gyengén meglocsolva átforgatva, végül feltéttel ízesítve tálalható.Feltét amit szeretnénk természetesen. Nálam mákos és túrós tejfölös-szalonnás a menü! :)Jó étvágyat!