Hotdog cipócska

  • 2016.10.05.
  • 6

Ha azt mondom kelt tészta , bizony mindenkinek a kenyérfélék jutnak, illetve az illatozó kalácsfélék az eszükbe. Most kis csavarral cipót készítettem, de töltve, normál kelt tésztából. A csavar a töltelékben található! Miért is?..hát lássuk!Hot-dog cipócskaKét részből áll:Sós kelt tésztaésTöltelékSós kelt tésztaHozzávalók:0,5 kg liszt1/2 kiskanál kristálycukor1 teáskanál só2 dkg élesztő2 dl tej3 dkg vaj, vagy margarinA kis tejet meglangyosítottam, feloldottam bent a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Beleszitáltam kelesztőtálba a liszt kb. 80%-át, azért csak ennyit, mert a maradék kellett a dagasztáshoz, illetve a gyúródeszkán a szóráshoz. Hozzáöntöttem a már felfuttatott élesztőt, (akkor jó, ha az élesztő feljő a tej tetejére, hab állagú lesz) a sóval együtt, a lisztes keverékbe. Közben meglangyosítottam a vajat, mert hamarosan szükség volt rá. Összedolgoztam az összetevőket, először a tál egyik részén lágy tésztát kevertem, és fokozatosan hozzákevertem a többi lisztet is. A vajat ekkor hozzáöntöttem és tovább dolgoztam, szükség szerint tejet, vagy lisztet tettem hozzá. Az a lényeg, hogy a táltól és a kéztől is váljon el a massza, sima egynemű állagot kapjak! Liszteztem, letakartam, langyos helyen hagytam kelni, amint duplájára nőtt, dolgozhattam is vele tovább.TöltelékHozzávalók:2-3 pár virsli ízlés szerint2 nagy fej hagyma15 dkg sajt (pl. mozzarella, de lehet trappista)4-5 db savanyú uborkaketchup és mustár a tálaláshozA tésztát nyújtás után megtöltöttem.
Középre virsliket raktam, rá a sajtszeleteket elosztva, hogy fedje a virsliket, majd rá az előzőleg megpirított, barnásra pirított hagymaszeletek jöttek. Végül apróra vágott uborka következett.A tészta oldalait bevagdostam és a tésztaszalagokat, mintha fonnák, befelé hajtogatva, úgy, hogy a tésztaszalagok egymást fedjék,
cipócskává formáltam, szabályos formát alakítva.Sütőpappírral bélelt tepsibe helyeztem, tojásfehérjével megkentem a tetejét, és sütöttem 190 C°-n kb. 25-30 percig.Ha szép piros a teteje és az alja sem fehér már, akkor tökéletes.Felszelve ketchuppal és mustárral melegen nagyon finom vacsora, de akár reggeliként is megállja a helyét.Jó étvágyat!