Ír szódás kenyér

  • 2016.06.28.
  • 1

Mivel most nem eszem élesztőt, így kísérletezem egyéb kenyerekkel. A tv-ben láttam az ír szódás kenyér receptjét, de ahogy rákerestem a neten, itthon is már minden blogger elkészítette, úgyhogy ideje volt kipróbálnom.Hozzávalók:450 g liszt1 tk szódabikarbóna1 ek só1 tk cukor 250 ml joghurt150 ml vízÍr szódás kenyérElkészítés:A sütőt 200 fokon előmelegítem. A lisztet egy tálba teszem a szódabikarbónával, a sóval és a cukorral. A joghurtot a vízzel jól elkeverem. A lisztes keverékhez lassan hozzáöntöm a joghurtos levet, közben az egyik kezemmel folyamatosan keverem. Ezt a kenyeret nem szabad sem gyúrni, sem dagasztani, úgyhogy óvatosan bánjunk vele. A tésztának lágynak kell lennie, de nem ragacsosnak. Amennyiben szükséges még lisztet vagy vizet adhatunk hozzá. Egy cipót alakítunk ki belőle, majd keresztben késsel bevágjuk a tetejét. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 200 fokon 30 percig sütjük. A végeredmény egy ropogós héjú, de belül puha kenyér élesztő nélkül.Elkészítési idő: 10 perc + 30 perc sütésÍr szódás kenyér