Tormás marhasült édesburgonyával

  • 2016.04.01.
  • 3

Húsvétról maradt még otthon tormánk, így azt mindenképpen el akartam használni. A friss torma nagyon egészséges, sajnos itthon legtöbben csak húsvétkor fogyasztják savanyítva, pedig az év többi részében is remek ételek készíthetőek belőle. Tormáról:A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.
Hozzávalók 4 főre:1 kg marhahús
1 szál torma1 kis doboz tejföl (nálam laktózmentes)vaj (nálam laktózmentes)kb. 8 db édesburgonya3 gerezd fokhagyma
olívaolaj, kakukkfű, só borsTormás marhasült Elkészítés:A marhahúst ujjnyi vastagra felszeletelem, sózom és borsozom. Egy serpenyőt felhevítek és a marhahús mindkét oldalát 4-4 percig sütöm. Miután elkészült minden szelet tetejére egy kis kocka vajat teszek és lefedem 10 percre alufóliával.A tormát lereszelem és összekeverem tejföllel, sóval. Mindenki készítse el magának úgy, ahogyan még neki megfelelő. Ha nem akarjuk túl csípősre, akkor több tejföl és kevés torma kell hozzá. Mindegyik hús tetejét befedem a tejfölös keverékkel és kakukkfűvel megszórva tálalom.A sütőt előmelegítem 220 fokra. Az édesburgonyát megpucolom és kb. fél cm-es karikára vágom. Öntök rá fél dl olívaolajat, sózom, borsozom és bőséggel megszórom kakukkfűvel. A fokhagymákat megpucolom és karikára vágva rádobom. Egy tepsibe teszem és kb. 20 perc alatt puhára sütöm. ÉdesburgonyaElkészítési idő: 20 perc
+ 25 perc főzés