Szűzpecsenye spárgával - két fajta variációban

  • 2016.04.24.
  • 7

A héten több spárgás ételt készítettünk itthon, ezért most két fajta receptet is kaptok tőlem. Mindkettő szűzpecsenyével készült, ami a sertés legjobb része.Spárgáról:Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult. Kifejezetten kevés benne a cukor, összesen 2 gramm szénhidrát van benne.Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését.Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású."Spárgai" szűzérmék:Hozzávalók 2 főre:40 dkg szűzpecsenyenéhány szelet serrano sonka 0,5 kg spárga3 gerezd fokhagymasó, bors1 dl fehérboregy kocka vajElkészítés:A szűzpecsenyét 2 cm-es szeletekre vágom, sóval borssal megszórom és forró serpenyőbe dobom. Mindkét oldalát 3-3 percig sütöm. Tányérra teszem és letakarom alufóliával, így az értékes lé a húsban marad és nem szárad ki. Serpenyőben megolvasztom a vajat és az apróra vágott fokhagymát beledobom. A spárgát megmosom és az alját levágom (ahol nagyon fás). Hozzáteszem a spárgát, majd a fehérbort, sózom, borsozom. Miközben párolódik, időnként megforgatom. Kb. 15 perc alatt elkészül. Kiszedem és kb. ötösével a sonkába csavarom.
Frissen tálalom!Elkészítési idő: 30 perc Baconbe csavart szűz parmezános spárgával:Hozzávalók 2 főre:60 dkg szűzpecsenyeegy zacskó bacon0,5 kg spárga15 dkg parmezán
4 gerezd fokhagymasó, borsElkészítés:A szűzpecsenyét korongokra vágom és forró serpenyőbe dobom. Mindkét oldalát 3-3 percig pirítom. Ha elkészült a bacon szeletekbe csavarom, és fogpiszkálóval átszúrom.A sütőt 200 fokon előmelegítem.A spárgát megmosom és az alját levágom (ahol nagyon fás). Előveszek egy tepsit, kis olívaolajat öntök az aljára és elkenem. A spárgát ráfektetem, sózom és borsozom. A fokhagymákat megpucolom és fokhagymanyomón keresztül a spárgára szórom. Meghintem reszelt parmezán sajttal az egészet. A spárga mellé fektetem a baconbe csavart húst és a sütőbe teszem.
Kb. 15-20 percig sütöm.Frissen tálalom!Elkészítési idő: 30 perc