Paradicsomos köles szuflé (vega)

  • 2016.04.04.
  • 6

Úgy kezdődött, hogy megláttam a töltött paradicsom receptjét, és kitaláltam, hogy csinálok valami hasonlót, de kölessel. Mostanában nagyon rákaptam az "ízére".
De főzés közben telefonáltam, és elfelejtettem, hogy a sütőben ott van a paradicsom, ami addigra teljesen szétesett. Így a töltött paradicsomnak annyi lett. Viszont mentőötletként beletettem a paradicsom maradványát a szuflé formába, amire rápakoltam a töltetéknek szánt cuccot, és így sütöttem meg. Viszont most már nem nevezhettem töltött paradicsomnak, ezért lett paradicsomos köles szuflé.Nagyon finom vega étel, ami önállóan is megállja a helyét, viszont húsevőknek köretnek is tökéletes.Hozzávalók 2 főre:- 4 közepes méretű paradicsom- 10 dkg köles- 2 szál újhagyma- 10 dkg spenót- 10 dkg ricotta- 5 dkg parmezán sajt- bazsalikom- só, bors Elkészítése:A paradicsomok megmosom, majd kivájom a belsejét. Ehhez érdemes éles kést és kanalat használni. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A köles sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzöm.
A paradicsomokat egy tepsibe teszem, sóval, borssal ízesítem, egy kis vizet öntök alá, és kb. 15 percig sütöm, addig, amíg elveszítik a formájukat.Az újhagymát felkarikázom, és egy kis olivaolajon megpárolom, majd ráteszem a paradicsomból kiszedett részt, utána a megmosott, összevágott spenótot. Apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítem. Pár percig párolom, utána hozzákeverem a kölest, majd a ricottát.
A paradicsomokat óvatosan beleteszem a szuflé formába, majd ráhalmozom a köleses keveréket, és reszelt parmezánt teszek a tetejére. Kb. 15 percig sütöm.Elkészítési idő: 30 perc.