Japán rákos wok

  • 2016.04.04.
  • 4

Szeretem az ázsiai tésztákat, mert egészségesek és szerencsére sokszor nem búzalisztből készülnek. Laktatóak a belőlük készült ételek és könnyűek, nem terheli meg a gyomromat. Sokat szoktam kísérletezni, hiszen sokszor nincs otthon olyan alapanyag, amit a receptek kérnek, így mindig saját ételeket fejlesztek. Így készült ez a tészta is. Soba tésztáról:A soba tészta hajdina (pohánka) lisztből készül, ami közismerten nagyon egészséges és jótékony hatású a szervezetre. A hajdinában például megtalálható majdnem az összes fajta B vitamin. Régebben gyógynövényként is használták a magas vérnyomás kezelésére. Megelőzi a krónikus májbetegségeket, és elvileg a székrekedés kezelésére is jó.Bármilyen nagy áruházban, keleti boltban lehet venni soba tésztát, próbáljátok ki! Hozzávalók 2 főre:2 evőkanál olívaolaj 250 g rák só és bors 2 gerezd fokhagyma felkockázva 5 cm gyömbér lereszelve 200 g répa apró darabokra vágva 1/2
kápia paprika apró darabokra vágva 10 cm-es póréhagyma karikákra vágva150-200 g soba tészta szósz (receptjét lásd lent) tálaláshoz:csipetnyi szezámmag csipetnyi chili pehely Szósz:3 evőkanál worchestershire szósz 1 evőkanál szójaszósz 1 evőkanál barna cukor 1 evőkanál olívaolaj só, ízlés szerint (vigyázat, a szójaszósz is sós!) pár tekerés fekete borsJapán rákos wokElkészítés:Az olívaolajat felforralom
és rádobom a rákot. Jól megpirítom, majd kiszedem egy tálra. Utána a wokba beleteszem a lereszelt gyömbért és az apróra vágott fokhagymát. Megpirítom őket, utána rádobom a zöldségeket és tovább pirítom. Ha elkészült, ráteszem a rákot is. Amíg pirulnak, addig megfőzöm a soba tésztát egy külön edényben (kb. 5-8 perc alatt elkészül). A wokba beledobom a megfőzött tésztát és ráöntöm a szószt, melyet előzőleg kikevertem. Addig kavarom, amíg a tészta mindenhol felveszi a szószt. Frissen, melegen tálalom!
Chilipelyhet és szezámmagot szórok rá tálalás előtt!Tipp: Készíthető hús nélkül is, akkor tökéletes vega fogásnak. Variálhatjuk a zöldségeket és a húsokat is, remek marhahússal vagy akár csirkével is.Elkészítési idő: 30 perc