Édesburgonya krémleves

  • 2016.04.01.
  • 4

Nem igazán próbáltam eddig megfőzni krémlevesnek az édesburgonyát, de most ennek is eljött az ideje. Régen nem ettem édesburgonyát, nem ízlett, de már megkedveltem, remek ételeket lehet belőle készíteni. Arról nem is beszélve, hogy mennyire egészséges.Az eredeti receptet itt találhatjátok. Édesburgonyáról:Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.Hozzávalók 4 főre:4 db édesburgonya1 kisebb fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma2 ek. olívaolaj5 cm gyömbér1 kk chilipehely1 liter víz1 doboz kókusztejfél tk. korianderfél tk színes borssóopcionálisan tálaláshoz: pirított bacon vagy sonka, pirított zsemlekocka Édesburgonya krémlevesElkészítés:Az édesburgonyát megpucolom és karikákra vágom. A fokhagymát és a vöröshagymát is megpucolom és apró kockákra vágom. Az olívaolajon megpárolom mindhárom zöldséget, majd sózom. Addig megpucolom a gyömbért és lereszelem. A zöldségekre rádobom a chilit, az összeőrölt koriandert és az őrölt színes borsot, a végén pedig a gyömbért. Felöntöm a vízzel. 25 percig gyöngyözve főzöm (cél, hogy megpuhuljon az édesburgonya). Utána leturmixolom és beleöntöm a kókusztejet. Felforralom újra (kb. 5 perc, ne főzzük sokáig, mert kicsapódik a kókusztej) és lezárom.Jó étvágyat!Elkészítési idő: 35 perc