Acquacotta - toszkán zöldségleves

  • 2016.04.04.
  • 5

Imádom a leveseket, rendszeresen főzök is. Jót tesz a gyomornak, egészséges, sok benne a vitamin. Meg igénylem is, jól esik főétel előtt egy kis meleg leves. A magyaros leveseket sajnos a párom nem igazán kedveli, így mindig kísérletezem egyéb országbeli levesekkel.Az eredeti receptet itt láthatjátok.
Hozzávalók 4 főre:4 közepes zeller2 db sárgarépa2 közepes fej vöröshagyma1 db kápia paprika8 db koktélparadicsom1 fél karalábé 3 gerezd fokhagyma1 csokor kakukkfű3 szál rozmaring1 marék bazsalikomsó ízlés szerintfekete bors ízlés szerint (frissen tört)1 ek olívaolaj1,5 l víz
Tálaláshoz:buggyantott tojásreszelt parmezánpirítós olívaolajjal és fokhagymávalAcquacottaElkészítés:Előveszek egy nagy lábast és olívaolajat forralok benne. A zöldségeket feldaraboljuk és megdinszteljük benne a zellert, a karalábét, a répát, a hagymát és a paprikát. Ha megpuhultak, sózzuk, borsozzuk és rászórjuk a kakukkfű leveleit és a rozmaringot is.
Utána hozzátesszük a félbevágott koktélparadicsomokat, az összenyomott fokhagyma gerezdeket és ráöntök 1,5 liter vizet. Felforralom, majd takarékra teszem és fél órát főzöm.
A bazsalikomot a végén szórom hozzá.
A buggyantott tojást mindig frissen készítem tálalás előtt, mert melegen a legjobb. Egy lábasban vizet forralok 2 ek ecettel együtt és takarékra teszem. A buggyantott tojást csak gyöngyöző vízben szabad készíteni, nem forrhat! A tojást egy tálba verem, majd átöntöm egy merőkanálba (mindig csak egyet készítsünk). A felforralt vízbe nagyon lassan beleeresztem a merőkanállal együtt és három percig úgy hagyom. Három perc múlva kiemelem és tányérra szedem a merőkanálról a tojást.A kenyeret apró darabokra vágom és olajspray segítségével beolajozom. Apró kockákra vágott fokhagymát teszek rájuk és 10 perc alatt 220 fokon a sütőben megsütöm.
A levest mély tányérokban tálalom reszelt parmezánnal, pirítóssal és buggyantott tojással.Elkészítési idő: 60 perc