Mexikói babsaláta

  • 2016.01.28.
  • 3

A téli hónapokban valahogy jobban vágyok a tartalmasabb ételekre. Ilyenkor több ételt készítek a hüvelyesekből, akár lencséről, akár babról van szó. Régen egyáltalán nem szerettem a babot, mivel nálunk otthon csak tarkababból főztünk levest, amihez füstölt hús is járt... Szinte csak turkáltam a tányérban a babszemeket. A füstölt húst azóta sem szeretem az ételekben, viszont a babbal már jó barátságban vagyunk, persze a tarka azóta se lett a kedvencem. Inkább fehér-, vörös- vagy gyöngybabot szoktam használni. A blogon is találtok már többféle babos ételt.
Most egy salátát készítettem, ami nagyon jó akár köretnek is valamilyen tartalmasabb sült hús mellé, akár egy fűszeres oldalasról, vagy tarjáról van szó. Az ízesítése során a mexikói ételekben található fűszereket használtam fel, amitől nagyon kellemes ízvilágú lett.Hozzávalók 4 adaghoz:- 3 konzerv vörösbab- 1 fej vöröshagyma - 1 fej lilahagyma- 2 dl paradicsomszósz- 2-3 dl víz- só, bors- koriandermag, római kömény, korianderlevél, korianderpaszta- 1 gerezd fokhagyma- pici cukorElkészítése:A vöröshagymát megtisztítom, félbe vágom, és felkarikázom. Egy kis olívaolajat hevítek, majd rádobom a hagymát, amit üvegesre párolok. Utána jöhet a paradicsomszósz, majd 2 dl víz, és a fűszerek (só, bors, cukor). A koriandermagot és a római köményt mozsárban megőrlöm, a korianderlevéllel és a pasztával tovább fűszerezem. Kb. 8-10 percig főzöm ezt a paradicsomos cuccot. Az a lényeg, hogy inkább hígabb állagú legyen, ne sűrű. Ha kell még, akkor adok hozzá vizet.Ha kész, kicsit kihűtöm. Közben felbontom a konzerveket, és jól lecsöpögtetem.A lilahagymát megpucolom, majd felkarikázom. Egy nagyobb tálba teszem a babbal együtt, majd ráöntöm a paradicsomszószt. Legalább 2-3 órára hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.Elkészítési idő: kb. 20 perc.