A nagy hamburger nap - hamburger és minden más

  • 2015.08.24.
  • 4

Már több hamburger hús receptet is láthattok itt a blogon, de most bemutatom nektek azt, amelyik a kedvencem. Szülinapi bulit tartottunk a páromnak és úgy döntöttünk, hogy házi hamburgert fogunk készíteni. Már untuk a szokványos pörköltet és grill húst, ezért szerettünk volna valami különlegesebbet. Ehhez persze a bucit is mi magunk készítettük el illetve két fajta szószt is csináltunk. Az egyik különösen ízlett a vendégeknek, többen is elkérték a receptjét. Próbáltuk az igazi amerikai hamburgert előállítani. Az adagok most négy főre szólnak, mi 21 főre 5 kg hússal készítettük (bár ennyiből 40 húspogácsa lett, de volt olyan is, aki négyet megevett, mert annyira ízlett neki).
Tipp: A húst mindenképpen egy nappal előtte keverjük be, de akár két napig is állni hagyhatjuk, annál jobb lesz!Hozzávalók a húspogácsához:
60 dkg darált marhahús (a legjobb a nyak, de jó még lapockából is)1 vöröshagyma3 tk worcestershire-szósz2 tk mustár2 tk ketchupfél tk őrölt borssósajtburgerhez: 10 dkg cheddar sajt Hozzávalók a bucikhoz:
1 tk só300 g liszt1 tojás1-15 dl tej30 g friss élesztő3 tk cukor3 ek tej1 tk szezámmag
Hozzávalók a barbecue szószhoz:2 dl passzírozott paradicsom0,5 dl balzsamecet1 kicsi fej hagyma2 gerezd fokhagyma4 ek worcestershire-szósz1 ek barnacukor1 tk só1 ek mustárfél tk cayenne bors1 ek olívaolajborsHozzávalók a
legjobb hamburger szószhoz:3 ek ketchup2 ek majonéz1 tk mustár0,5 db lilahagyma2 db csemegeuborkasó és bors ízlés szerint1 csipet cukorElkészítés:A húshoz a vöröshagymát lereszeljük a kicsi lyukú reszelőn, majd összekeverjük a többi hozzávalóval és lezárva egy dobozban a hűtőbe tesszük. Ha megért a hús, tallérokat formázunk belőle, a legjobb, ha vékonyabbak és a széle magasabb, a közepe alacsonyabb, hiszen sütésnél úgyis összeugrik. Mi tárcsán készítettük el a húsokat, kb. 10 perc alatt a láng alatt átsült (de készítjük serpenyőben is). Amennyiben satjburgert kívánunk enni (és miért ne szeretnénk), akkor a cheddar sajtot hajszálvékony szeletekre vágjuk és mindegyik megsült húspogácsára frissen tegyük rá, így tökéletesen ráolvad és a buciba már ezzel együtt tehetjük. A tejet kézmelegre melegítjük a bucihoz, beletesszük a cukrot, majd lezárjuk és az élesztőt belemorzsoljuk. Néhány perc alatt felfut, tehát habos lesz. A sót, a tojást a liszthez adjuk, majd belekeverjük az élesztős tejet is (a tejet apránként, amennyit felvesz) és rugalmas, homogén tésztává dagasztjuk. Meleg helyen kelesztjük (kb. a duplájára fog dagadni) 4-6 darabra vágjuk és gömböket formázunk a darabokból. Tejjel megkenjük a tetejüket, illetve szezámmaggal megszórjuk és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. A legjobb akkor lesz a buci, ha a grillrácson vagy a tárcsán félbevágva egy-egy percig megpirítjuk a belsejét, azért, hogy a füstös ízt megkapja. A BBQ-szószhoz az apróra vágott hagymát és a fokhagymát futtassuk meg kevés olajon, adjuk hozzá a többi összetevőt és egy kevés vizet, majd forraljuk fel. Vegyük lejjebb a hőt, főzzük időnként kevergetve 15 percig, majd adjuk hozzá a maradék olajat. Szűrjük át, hűtsük langyosra és tálaljuk.Ha nem túl édes, tegyünk hozzá még cukrot, ha savanyúbban szeretjük, adjunk hozzá még balzsamecetet. Nyugodtan alakítsuk a saját ízlésünknek megfelelően a szószt.A barbecue szószról tudni kell, hogy így magában nagyon erőteljes lesz az íze, lehet savanyúbb, édesebb, sósabb, mint amit kellemesnek érzünk. Ez azért van, mert magára a hamburgerre csak egy kanállal teszünk. ott pedig tökéletesen harmóniába lép a többi ízzel.
A hamburger szószhoz a lilahagymát és a csemegeuborkát apróra vágjuk (én géppel szoktam darálni). A ketchupot a majonézzel és a mustárral összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint tegyünk hozzá cukrot. Utána összekeverjük a lilahagymás keverékkel, majd minimum 2 órára hűtőbe tesszük. Jót tesz neki, ha legalább 1 napig hűtjük.Tálaláshoz:karikázott paradicsomkarikázott kaliforniai paprikakarikázott hagymakarikázott savanyú uborka (az igazi hamburgerben nincs kígyóuborka)salátalevélElkészítési idő: 120 perc