A mi karácsonyi menünk

  • 2014.12.18.
  • 4

Egy verseny és persze saját magunk kedvéért megcsináltuk a mi kis karácsonyi vacsinkat! Természetesen megint több napot töltöttünk azzal, hogy kitaláljuk a tökéletes menüt, amit az is nehezített, hogy nem a saját konyhánkban főztünk.A végeredmény a tökéletes karácsonyi vacsi lett, azaz karácsonyi fűszeres, ünnepélyes, különleges húsos, 3 órás menü. Olyan Timis&Trixis! :-) És azért az sem elhanyagolható, hogy nem kellett hozzá túl sok alapanyag, illetve, hogy összességében nem volt drága hozzá a bevásárlás.A szokásos karácsonyi ételekhez van némi köze, de azért mégis kicsit más lett a végeredmény, amely a következő volt:- Vörösboros szilvaleves habgaluskával- Wellington sertésszűz bazsalikomos borsópürével- Mákus guba torta meggyöntettelVörösboros szilvaleves habgaluskával vagy tejszínhabbalHozzávalók 4 főre: - 20 dkg aszalt szilva- 7 dl vörösbor- 15 dkg méz- 2 tojás- 10 dkg cukor- 1 cs. vaníliás cukor- őrölt fahéj és szegfűszeg- 3 dl tejszín- 2 ek. lisztElkészítés: A szilvát fél liter vízzel felteszem főni, majd hozzáadom a vörösbort. Ízesítem a mézzel és a fűszerekkel. Közben a tojások sárgáját kikeverem a cukor felével és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverem a lisztet és a tejszínt. Teszek hozzá pár kanállal a levesből, jól elkeverem, majd hozzáadom a leveshez. Jól elkeverem, majd ha felforrt, akkor lehúzom a tűzről, hogy ne csapódjon ki a tojás.Habgaluskával vagy tejszínhabbal kínálom.(Habgaluska: 2 tojásfehérjét kemény habbá felverem a maradék cukorral. 2 dl tejet felforralok és a habot evőkanállal a tejbe szaggatom. Pár percig főzöm, majd megfordítom. Néhány perc után kiveszem és a levesbe teszem.)Az eredeti recept innen van. Elkészítési idő: kb. 30 perc.Wellington sertésszűzHozzávalók 4 főre:- 80 dkg szűzpecsenye- 25 dkg levelestészta- 50 dkg gomba- 20 dkg sajtkrém- 10 dkg fekete erdő sonka- olaj - 1 vöröshagyma- 1 db tojás- kakukkfű- só, bors Elkészítés:A gombát és a hagymát megtisztítom, majd nagyon apróra összevágom. Egy kis olajon üvegesre párolom a vöröshagymát, majd hozzáadom a gombát. Ízesítem sóval, borssal és kakukkfűvel. Néhány percig párolom, majd hozzáadom a sajtkrémet. Ha szükséges, akkor sózom még.A húst fűszerezem sóval, borssal, kakukkfűvel, majd serpenyőben elősütöm.A tepsibe sütőpapírt teszek, majd ráteszem a kinyújtott leveles tésztát. Ráteszem a fekete erdő sonkát, majd a gomba felét, utána a húst, aminek a tetejére jöhet még a maradék gomba, és befedem a tésztával. Megkenem a tojássárgájával és mehet az előmelegített sütőbe. 180 fokon kb. 45 percig sütöm.Elkészítési idő: 1 óra.Bazsalikomos borsópüréHozzávalók 4 főre:- 1 kg borsó- 10 dkg vaj- bazsalikom- 3-4 gerezd fokhagyma - sóElkészítés:A borsóhoz hozzáadom a fokhagymát, sóval, bazsalikommal ízesítem és vízben megfőzöm. Ha megpuhult, akkor leöntöm a vizet róla, majd belekeverem a vajat és összeturmixolom botmixerrel.Elkészítési idő: 30 perc.Mákos guba tortaHozzávalók:- 25 dkg fonott kalács- 7 dl tej- 13 dkg cukor- 1 vaníliás cukor- 1 citrom reszelt héja- 1 narancs reszelt héja- 4 tojás- 25 dkg darált mákElkészítése:A kalácsot 1 cm-es kockákra vágom.A tejet a vaníliás cukorral, a citrom és a narancs reszelt héjával felforraljuk. A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük, utána pár kanál forró tejet hozzákeverek, és utána az egészet hozzákeverem a többi tejhez, majd a mákot is hozzáadom.A tojásfehérjét a cukor másik felével felverem, majd óvatosan belekeverem a tojásos keverékhez.Kerek tortaformába öntöm, majd 200 fokos sütőben 20 percig sütöm.Meggyöntetet vagy vanília sodóval kínálom.A meggyöntethez egy üveg fejtett meggyet leszűrök. A levet felmelegítem, majd hozzáadok 3 ek. étkezési keményítőt, utána belekeverem a meggyet is.Az eredeti recept innen van. Elkészítési idő: 45 perc.