Brokkolis sonkás lasagne
- 2020.03.31.
- 1
A lasagne szerintem az egyik legklasszabb olasz étel. Be kell vallanom, hogy Édesanyámmal nagyon nagyon régen, évekig próbálkoztunk, hogy hogyan csináljuk olyan jó magasra és szaftosra a lasagnet, mint a képeken látjuk (hozzáteszem, mi erre magunktól akartunk mindig rájönni, nem kezdtünk el receptet keresni), míg szembe jött velünk egy recept, amiben láttuk, hogy a bolognai ragun túl a másik lényeges hozzávaló a besamel.
Azóta nevetek magunkon, hogy ezzel mennyit kínlódtunk, viszont utána számtalan verzióját kipróbáltuk a lasagne-nak, egészen extrákat is, és ez a mostani recept se a klasszikus irány, de nagyon finom.Hozzávalók:80 dkg brokkolisó, bors1 tk. szódabikarbóna1 ek. vaj1 ek. olívaolaj1 ek. liszt4 dl tej2 dl főzőtejszín20 dkg natúr krémsajt25 dkg lasagne tésztalap10 dkg serrano vagy feketeerdei sonka, vagy bármilyen más sonka15 dkg füstölt sajt
Elkészítési idő: 1 óraSütési hőfok: 200°A brokkolit rózsáira szedem, de lehet nyugodtan mirelitet is használni, és sós, szódabikarbónás vízben 2 percig párolom. A besamelhez összeolvasztom a vajat az olívaolajjal, hozzáadom a lisztet, majd kis adagokban felöntöm a tejjel és tejszínnel, és sűrűre főzöm. Hozzáadom a krémsajtot, sózom, borsozom, és én minden besamelhez adok egy kevés szerecsendiót is. Egy hőálló tál aljába kanalazom a besamel egyharmadát, erre jön a lasagne lapok harmada, majd egy réteg brokkoli (nagyjából a mennyiség fele). Erre lasagne lap, a második harmad besamel, majd a tépkedett sonka. Újabb adag brokkoli, tészta és végül a maradék szósz következik, majd alaposan megszórom sajttal és 30 perc alatt összesütöm.Tipp: Szerintem bátran próbáljátok ki más zöldséggel is, ebben a helyzetben a leghasznosabb tulajdonságunk a kreativitás lehet. Én biztosan megpróbálkoznék egy karfiolos verzióval is.