Rakott zöldborsó

  • 2020.02.01.
  • 3

Egy olyan étel receptje következik, amit akár saját találmányként is eladhatnék, mert eddig bárkinek meséltem róla, senki se hallott még erről, így lehet, hogy ez Nagymamám saját ötlete volt, de ezt már sose tudom meg. Gyerekkoromból arra emlékszem, hogy ezt az ételt mindig egy alacsony falú, zöld színű,
zománcozott lábosban sütötte össze, és mi a testvéreimmel a mai napig nagyon szeretjük, most már az én gyerekeim is, és más családok receptgyűjteményébe is becsempésztem már. Próbáljátok ki Ti is, 20 perc alatt össze lehet rakni és az összesütés akár maradhat másnapra is, de ez az étel melegítve is finom.Hozzávalók:50 dkg darált hús - én általában pulykahúst szoktam használni1 kisebb fej hagymasó, bors, paprika20 dkg rizs70-80 dkg fagyasztott zöldborsó1 nagy doboz tejfölElkészítési idő: 50-60 perc sütéssel együttSütési hőfok: 200°A rétegeket külön kell előkészíteni, de mindent lehet párhuzamosan. A rizst átöblítem és kétszeres mennyiségű sós vízben felteszem főzni, mely nagyjából 20 percet vesz igénybe, de ez rizstől függ, én már bulgurral is készítettem, éppen mi van itthon. Felteszem forralni a szintén sós vizet a zöldborsónak, és közben felaprítom a hagymát, amit kevés olajon megdinsztelek. Félrehúzom, megszórom egy kevés paprikával és hozzáadom a húst. Eközben a víz már biztosan felforrt, így mehet bele a fagyasztott zöldborsó, amit nagyjából 10 percig párolok. A húst megpirítom és közben fűszerezem sóval, borssal. A három összetevő nagyjából egy időben fog elkészülni, így már csak a rétegezés marad. Egy hőálló tálat kiolajozok, jöhet bele a borsó fele, rá a rizs fele, egy réteg tejföl, a hús, a rizs másik fele, a maradék borsó és egy jó nagy adag tejföl a tetejére, majd sütőben összepirítom nagyjából 20-25 perc alatt.