Körtés mazsolás pite

  • 2020.02.09.
  • 9

Nagyon szeretem a pitéket, és igyekszem mindig kicsit dekorálni is a tetejüket. Itt is mutattam már párat: egy kakukkfüves almáspitét, gyümölcsös nyári pitéket és egy klasszikus almás rácsost is, de most következzen egy körtés verzió, amihez biztos vagyok benne, hogy most is találtok gyümölcsöt a boltok polcain, szóval hétvégén hajrá, próbáljátok ki.Hozzávalók:10 dkg vaj vagy margarin30 dkg liszt20 dkg porcukor1 tojássárgája és 1 tojás a kenéshez5 dkg darált dió1 kg érett körte1-2 ek. cukor8 dkg mazsolaElkészítési idő: 1,5 óra + 1-2 óra pihentetésSütési hőfok: 180°A tésztához elmorzsolom a hideg vajat a liszttel és a porcukorral, majd hozzáadom a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok belőle, fóliába csomagolom és 1-2 órát a hűtőben pihentetem. Lisztezett felületen kinyújtom a tészta egyik felét és kibélelek vele egy kivajazott piteformát, villával megszurkálom és megszórom dióval. A körtéket meghámozom, kivágom a magházukat és felkockázom. Hozzáadom a cukrot és a mazsolát, amit előtte pár percre langyos vízbe áztatok, hogy megpuhuljon, majd az egészet a tésztára halmozom. Kinyújtom a tészta másik felét és vagy egészben teszem a tetejére, vagy különféle formákkal kiszúrom és ezekkel borítom be a tésztát, melyeket egy kis (de tényleg nagyon kicsi) vízbe mártott ecsettel tudok egymáshoz "ragasztani". Megkenem a felvert tojással és előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm, majd porcukorral megszórva tálalom.