Napközis császármorzsa

  • 2018.05.22.
  • 3

A szombati napokat szeretem a legjobban, ez az egyetlen olyan a nap a héten, amikor senkinek sem kell korán kelnie - bár ezt a gyerekeink néha elfelejtik :) -, lehet családilag együtt lustálkodni, kényelmesen reggelizni, sokáig pizsamában lenni, és csak egy gyors és könnyű ebédet összedobni, ami után jöhet a jól megérdemelt délutáni pihenő.
Mostanában a szombatjaink nem néznek ki ilyen idillien a sok program miatt, de ezt a pörgést is szeretjük, viszonyt egy egyszerű ebéd azért valóban jól jön. Az előzőekben ajánlott recept inkább egy vasárnapi ebédnek felel meg, egy gyors szombatra ez az étel kiválóan alkalmas, így nem megy el az egész szombat is a főzéssel. Nálunk ez készült, de persze bármelyik hétköznap is kipróbálhatjátok, ha nem akartok hétvégéig várni :)Hozzávalók:4 tojás szétválasztva5 dl tej20 dkg búzadaracsipetnyi só6 dkg cukor1 citrom reszelt héjafél vaníliarúd kikapart magjai10 dkg mazsola12 dkg vaj a sütéshezElkészítési idő: 45 perc+pihentetésA tojások sárgáját kikeverem a tejjel, hozzáadom a búzadarát, a sót, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliamagokat. Letakarom és hűtőben egy órát, de még jobb, ha egy éjszakát állni hagyom. Sütés előtt felverem a fehérjéket, és ezt is óvatosan a masszához forgatom. Sütésnél felolvasztom a vajat, beleöntöm a masszát és 30-35 perc alatt, közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett sütöm, amíg szép barna lesz és morzsás állagú. Fontos, hogy a sütés első 5 percében nem kell hozzányúlni, hogy az első réteg jól lepiruljon, a mazsolát pedig érdemes csak a vége fele hozzá keverni.Sült barackpürével kínálhatjuk, amikor szezonja van, de amikor friss barackot nem kapni, akkor házi baracklekvárral is nagyon finom.Barackpüré10 dkg cukor1,5 dl vízfél vaníliarúd kikapart magjaifél citrom leve10 db érett sárgabarackElkészítési idő: 25-30 percSütési hőfok: 170°A sütőt előmelegítem, a cukrot és a vizet összeforralom, majd jöhet bele a vaníliamag és a citrom leve. Néhány percig erős lángon főzöm, majd beleöntöm egy hőálló tálba és ráhelyezem a héjastól félbevágott barackokat, vágott felükkel lefele és 10 percig sütöm. Megfordítom őket, meglocsolom a sziruppal és további 8 percig sütöm, majd az egészet botmixerrel pürésítem.