Hortobágyi húsos palacsinta

  • 2018.03.09.
  • 6

Hétvégén ha kicsit van időtök próbáljátok ki ezt az igazán magyaros fogást. Már régóta szerettem volna hortobágyi palacsintát készíteni, de Férjem annyira nem szereti, viszont a Lidl receptkönyvben ez is szerepelt, így egyszer mindenképp ki kellett próbálnom. Ebéd után mindenki nagyon dicsérte, és Férjem is azt mondta, hogy igazából ízlett, készíthetem máskor is. Hogy ne egyszerre kelljen egy egész délelőttöt a konyhában töltenem, a csirkepörköltet már előző este elkészítettem, ott hagytam rotyogni, így reggelre kihűlt, kényelmesen le tudtam szedni a húst a csontról, és ezek után "már csak" a palacsinták kisütése és a töltelékkel való megtöltése maradt.Hozzávalók:1 egész csirke (én 4 alsó- és 4 felsőcombot vettem és fél kg csirkemellfilét)2-3 vöröshagyma finomra vágva1-2 gerezd fokhagyma aprítva1 ek. pirospaprika1 paradicsom forrázva héj nélkül1 erős paprika (ezt én kihagytam)3-4 ek. kacsazsír12 dkg tejföl2-3 ek. liszt12 db palacsintához:2 tojsá2 dl tej2 dl szénsavas ásványvíz2 ek. tejföl18 dkg liszt2 ek. olajsóElkészítési idő: 2,5 óraSütési hőfok: 180°
A csirkét feldarabolom (nekem már alapból darabjaim voltak), alaposan besózom, majd félre teszem. Az apróra vágott hagymát megdinsztelem egy kevés kacsazsíron, majd öntök hozzá egy kevés vizet. Amikor már szép üveges, jöhet hozzá a paradicsom, a paprika, a fűszerpaprika és a fokhagyma. Alaposan átpirítom, még egy kevés vizet adok hozzá. Amikor felforrt a szaft, jöhetnek bele a csirkedarabok és annyi vízzel öntöm fel, amennyi éppen ellepi és 50-70 percen keresztül forraljuk.Amikor kész, a húsokat kiveszem, lefejtem a megfőtt csirkehúst a csontokról. A visszamaradt szaftban elkeverek 2-3 ek. lisztet és hozzáadom a tejfölt is, amit habverővel elkeverek. Felforralom jó sűrűre és belekeverem az aprított csirkehúst.A palacsinta tésztát bekeverem, picit pihentetem, majd kisütöm őket és a töltelékkel megtöltöm. Egy hőálló tálba teszem őket egymás mellé, leöntöm a szafttal, locsolok rá egy kevés tejfölt, majd rágrillezek nagyjából 15 perc alatt. Friss tejföllel még forrón tálalom.