Karácsonyi püspökkenyér nem csak karácsonyra

  • 2018.01.29.
  • 8

Írtam már itt a tavalyi magamnak tett gasztronómiai fogadalmamról a #sütiévről, melynek záró süteménye volt ez a marcipánnal töltött püspökkenyér. Már tavalyelőtti Lidl recept ez, de a Hazai ízutazás című könyvben jelent meg, így ezzel is csökkentettem végre az előttem álló receptek sorát. Természetesen nem csak karácsonykor készíthető.Hozzávalók:25 dkg liszt3 tojás15 dkg cukorsó5 dkg vaj1 dl tej2 tk. sütőpor6 dkg aszalt gyümölcsök apróra vágva3 dkg szeletelt mandulabél3 dkg mogyoró aprítva3 dkg étcsokoládé aprítva10-15 dkg marcipánmassza1 citrom reszelt héja1 narancs reszelt héja2 tk. gyömbér reszelve
1 vanília rúd15 porcukorElkészítési idő: 60 percSütési hőfok: 180°A lisztet átszitálom, majd hozzáadom a sütőport, a vajat és kézzel elmorzsolom. A tojássárgákhoz adom a vanília rúd kikapart magjait (héját egy befőttes üvegbe teszem a porcukorral együtt, így vaníliás porcukrot kapok) és a cukor nagyjából kétharmadát, majd habosra keverem. Amint ez megtörtént jöhet hozzá a tej és a lisztes keverék. Alaposan összekeverem, hozzáadom a gyümölcsöket, a magokat, a reszelt citrom és narancs héjat, valamint a gyömbért is. Habosra keverem a tojásfehérjét a maradék cukorral, majd ezt óvatosan beleforgatom a masszába. Egy püspökkenyér formát kibélelek sütőpapírral vagy kivajazom és kilisztezem. A tésztát a forma harmadáig töltöm, majd belehelyezem a rúddá sodort, lisztbe forgatott marcipánt és ráöntöm a maradék tésztát.30-40 percig sütöm a süteményt. Amikor elkészült, tűpróbával ellenőrzöm, pár percig hagyom pihenni, de még langyosan kiveszem a formából és rácson hagyom kihűlni. Gazdagon megszórom porcukorral és tálalom.