Last minute gasztro ajándékok

  • 2017.12.23.
  • 1

Itt ülök a konyhában, elmúlt éjfél, várom, hogy megsüljenek a csodás bejglijeim (legalábbis remélem azok lesznek), és gondoltam, akik még szeretnének az utolsó pillanatban készíteni valami egyedi, saját készítésű ajándékot, azoknak adok néhány tippet. Én idén NÉGY félét készítettem, egyik sem bonyolult, és most aztán izgulhat mindenki a családomban és a baráti körünkben, hogy vajon ki mit kap ezekből, de ez maradjon meglepetés.1. NarancslikőrTalán ez a gasztroajándék igényli a legtöbb időt, de ennek is csak egy, jobb esetben két napot kell állnia, és már üvegezhető is, szóval még időben vagytok vele.Hozzávalók 1,5 literhez:250 ml víz250 ml száraz fehérbor450 g cukor1 kg narancs750 ml vodka (alkoholtartalma 40%)1/4 csapott tk. őrölt koriander vagy kardamomA vizet a borral és a cukorral felforralom, majd sűrű sziruppá főzöm. A narancsokat alaposan megmosom, a héjukat lereszelem, a levüket kifacsarom. Amikor a szirup kész, hozzáadom a narancshéjat és -levet, majd kissé hűlni hagyom. Amikor már langyosra hűlt, hozzáadom a fűszert, valamint a vodkát és konyharuhával lefedve 1-2 napig hagyom, hogy összeérjenek az ízek. Apró lukú szűrőn leszűröm és üvegezem, hűtőben 4-6 hétig is eláll.2. NarancslekvárAz egész nyarunk a befőzésről szól, miért lenne máshogy nálam ez a karácsonyi előkészületek során? :) Nem mondom hogy ez a kedvenc lekvárom, de ez szigorúan, csak az előkészítés miatt van így, mert nekem sajnos egész télen nagyon száraz a bőröm, és mire a 3 kg narancsot előkészítem, a narancs leve eléggé kimarja a kezemet, de a szeretteimért megéri :)Hozzávalók 6 db 2 dl-es üveghez:85 dkg narancsfilé (nagyjából 9-10 narancs)4 dl narancslé (nagyjából 4 narancsé, vagy bolti 100%-os, cukrozatlan)2 zacskó vaníliás cukorfél-fél tk. fahéj és szegfűszeg35 dkg cukor1 tasak Dr. Oetker DzsemfixA narancsokat alaposan megmosom, majd kifilézem őket: levágom a két végét, így talpat kapok, majd felállítom és a kést szorosan a gyümölcshúshoz nyomva levágom a vastag héját a fehér résszel együtt, majd a hártyák közötti narancsfiléket kivágom.
Egy nagy lábosba öntöm a narancslevet, a narancs filéket, a vaníliás cukrot, a cukrot, a fűszereket és a dzsemfixet. Folyamatos keverés mellett felforralom, majd 3-5 percig zubogva forrni hagyom és ezután én egy kicsit belemixeltem, mert túl darabosnak ítéltem meg, de nem pürésítette teljesen. Üvegekbe töltöm, amiket jól lezárok, fejre állítom pár percre és száraz dunsztban kihűtöm őket.3. Fűszeres krémfehér sajt vagy fetaEzt a finomságot már rég ki akartam próbálni, de aztán valahogy sose sikerült, pedig nagyjából 5-10 perc alatt készen lehetünk akár több üveggel is, és mutatós ajándék válhat belőle. Az apropót most az adta, hogy a Lidl által támogatott kacsacombhoz szükség volt chilire, így maradt még itthon és nem tudtam mihez használjam fel, hát így lett ez.Hozzávalók 1 db 1,5-2 dl-es üveghez:
10 dkg krémfehér sajt vagy fetafél-fél kk. oregánó és bazsalikom
1 kis kk. szemes bors1 chili paprika1-2 gerezd fokhagymaolívaolajA sajtot felkockázom és megtöltöm vele az üveget. Beleszórom, illetve dugdosom a fűszereket, majd felöntöm annyi olívaolajjal, amennyi ellepi az egészet. Hűtőben néhány napig érlelem.4. Forró csoki pálcikaA gyerekek rengeteg csokoládét kaptak Mikulásra, melyek közül én már az első kanyarban eltulajdonítottam a teljesen sima csoki mikulásokat. Ezeket használtam fel a pálcikákhoz
Hozzávalók kb. 12-14 db-hoz:20 dkg tej-, fehér- vagy étcsokoládédíszítő cukorkák
szilikon jégkocka formaszívószálA csokoládé kétharmadát vízgőz felett megolvasztom, majd mehet bele a maradék is, és a masszát így addig kevergetem, hogy az összes csoki megolvadjon. Ezek után mehet is a formákba, a tetejét díszítem cukorkával, majd 20 percre beteszem a hűtőbe. Miután kivettem, mindegyikbe szúrok egy szívószálat és hagyom hogy teljesen megszilárduljon, majd óvatosan kinyomom a formákból és mehet is 1-2 dl meleg tejbe, vagy csomagolható.