Tormás burgonyafőzelék ropogós kolbászmorzsával 105/2.

  • 2017.09.12.
  • 3

Ha férjemen múlna, minden héten ennénk főzeléket, és lehet igaza is van, hiszen sokfélét lehet készíteni, de nekem valahogy sose fűlik hozzá a fogam, a rántás nálam nagy mumus, viszont most már önmagával sűrítem őket, és így egészen kedveltek lettek számomra is.Íme egy kicsit extra főzelék, sokféle íz kavarog benne, igazán izgalmas, próbáljátok ki.Hozzávalók:6 dkg vaj4 gerezd fokhagyma finomra aprítva1,5 kg burgonya apró kockákra vágva8-10 dl alaplé vagy vízsó, bors2 babérlevél3 dl tejföl2 ek. ecetes torma40 dkg kovászos uborka apró kockákra vágva2 csokor kapor aprítva1 tk. nádcukor2 ek. ecet (alma- vagy fehérbor)kolbászmorzsához:4-5 szelet rozsos kenyér3 ek. olaj15 dkg paprikás kolbász5 dkg szalonna felkockázvaElkészítési idő: 60 perc A vajon puhára dinsztelem a fokhagymát, átforgatom rajta a burgonyát, majd felöntöm az alaplével, annyival amennyi ellepi. Sózom, borsozom, hozzáadom a babérlevelet és fedő alatt negyed óra alatt puhára főzöm. Egyharmadát és 50 ml főzővizet botmixerrel pürésítem, majd ezt a többi krumplihoz adom. Belekeverem a simára kevert tejfölt, a tormát, az uborkát és a kaprot, ezzel már nem főzöm tovább. Pici cukorral és ecettel igazítom az ízeket, majd langyosan tálalom.A morzsához apróra kockázom a kenyeret, meglocsolom olajjal és 200°-on 10 perc alatt aranysárgára sütöm. Közben a meghámozott kolbásznak kiolvasztom a zsírját, és ebbe forgatom a kenyérkockákat, tálaláskor a főzelékre szórom.