Töltött nyári tök kapormártással 107/1.

  • 2017.09.06.
  • 4

Töltött zöldségek nyáron? Remek! A fiúknak is megfelel, mert van benne hús, nekem is, mert a zöldség miatt érzem, egészségeset készítettem, szóval mindenki nyer. Ugyan beléptünk az őszbe, de azért találtok még bőven tölteni való zöldséget a piacon: tök, cukkini, padlizsán... hajrá.Hozzávalók:10 dkg rizs megfőzve50 dkg darált pulykahússó, bors1 tk őrölt paprika1 csokor petrezselyem finomra aprítva1 tojás2 főzőtök4 ek. olívaolajszószhoz:tökök kivájt belsejesó3 dl tejföl1 ek. keményítő
1 ek. almaecet1 ek. méz1 csokor finomra aprított kaportetejére reszelt juhsajt kb 10 dkgfriss kaporolívaolajElkészítési idő: 60 perc + rizsfőzésSütési hőfok: 190°A sütőt előmelegítem, a rizst megfőzöm. A húst fűszerezem, majd hozzáadom a rizst és a tojást és alaposan összedolgozom. A tököket vastagabb karikákra vágom, majd kivájom, de nem dobom ki a belsejét, mert kelleni fog a mártáshoz, de csak a mag nélküli része. A karikák belsejét sózom, meglocsolom olívaolajjal, majd púposan megtöltöm a töltelékkel. Alufóliával bélelt tepsire helyezem őket és 45 percig lefedve sütöm, az utolsó 10 percben alufólia nélkül.Miközben sül, elkészítem a mártást: a tök belsejét lábosba teszem, ráöntök kb. 2,5 dl vizet, ami éppen ellepi, majd sózom, borsozom és fedő alatt 20 percig főzöm, amíg teljesen puha nem lesz. Simára mixelem az egészet, behabarom a keményítős tejföllel, mézzel és ecettel ízesítem, majd hozzáadom az aprított kaprot.Tálaláskor minden tányérba szedek a szószból, majd mindegyik közepére teszek egy-egy tökkarikát, megszórom sajttal, megszórom friss kaporral, meglocsolom olívaolajjal és kész.