Pikáns burgonyaleves pirított gyufatésztával és kolbásszal 118/1.

  • 2017.09.23.
  • 0

Két igazán testes fogás következik, melyek közül ez az első egy leves, a párja pedig egy karaj főzelékkel, mindegyik hagyományosnak mondható magyar étel kicsit újragondolva.Ebben a hideg, borobgós időben, egy jó meleg leves belülről is átmelegít, fogyasszátok egészséggel. Hozzávalók:15 dkg gyufatésztasó2 fej hagyma finomra vágva6-7 ek. kacsazsírfél paradicsom apróra vágvafél paprika apróra vágva1 dl száraz fehérbor1 kk. pirospaprika20 dkg burgonya kockákra vágva1-2 ek. keményítő12 dkg tejföl15 dkg kolbász1 citrom leve1 csokor petrezselyem1-2 ek. ecetElkészítési idő: 80 perc200°-ra előmelegített sütőben pár perc alatt megpirítom a gyufatésztát, épp csak addig, amíg felszáll az illata. Ha kész, kiveszem és hagyom hűlni.
A finomra aprított hagymát és fokhagymát kevés kacsazsíron megdinsztelem, majd hozzáadom a paradicsomot és a paprikát, ezzel is pirítom egy keveset, majd felöntöm a borral, megszórom paprikával, sózom és hagyom elpárologni az alkoholt. Ezek után felöntöm annyi vízzel, hogy 8 cm-el ellepje az alapot és így főzöm 5-10 percig. Közben egy serpenyőben megpirítom a burgonyát szintén egy kevés kacsazsíron, így extrább íze lesz a levesnek. Ha kész, hozzáadom a levesalaphoz, majd ugyanebben a serpenyőben lepirítom a vékonyra karikázott kolbászt is. Papírtörlővel bélelt tányérra szedem, hogy lecsepegjen róla a zsír. Amikor újra felforrt a leves további 5 percig forralom, majd jöhet bele a tészta, mellyel még 5 percig főzöm, és ez idő alatt kissé besűrítem a levest egy kevés vízzel elkevert keményítővel, illetve a tejföllel, melyet előtte elkeverek egy kevés levessel, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön.A pirított kolbásszal, néhány csepp citrommal és ecettel tálalom, esetleg tárkonyecettel és megszórhatjuk aprított petrezselyemmel is.