Kovászolt fejes káposzta 106/1.

  • 2017.09.02.
  • 1

Kovászos uborkáról nyilvánvalóan hallottam már, de kovászolt káposztáról még nem. Őszintén bevallom sokkal többet vártam ettől, igazából nem volt semmi különleges íze, pedig minden készítési szabályt betartottam -talán napsütésből volt kevés-, de bármilyen saláta alapjának kiválóan felhasználható így is, így egy próbát megér.
Hozzávalók 2 nagy üveghez:2 nagy fej fejes káposzta csíkokra vágva2 csokor kapor1 ek. egész bors5-6 gerezd fokhagyma10 dkg (1 kisebb fej) nagyobb darabokra vágva1 ek. só literenként a vízhezA káposztát legyalulom, vagy vékonyan felcsíkozom és enyhén besózom, hogy levet engedjen. 20-30 perc múlva kicsavarom a felesleges nedvességet és nagyméretű üvegekbe töltöm kb. az üvegek háromnegyedéig. Nagyméretű gézzel kibélelem az üvegek tetejét és erre teszem a fűszereket: a kaprot, a borsot, az egész gerezd fokhagymákat és a burgonyát, majd betakarom őket a kilógó gézzel.Felforralom a vizet a sóval és felöntöm vele a káposztát. Ezek után tányérral lefedem őket, majd egy másik tányért alá helyezek, hogyha kiforrna a lé, az ebbe folyjon, majd napos helyre teszem és 6-10 napig érlelem.