Csirkepörkölt gombákkal és burgonyával bográcsban 105/1.

  • 2017.09.10.
  • 6

Még reméljük lesz egy-két melegebb hétvége az ősz elején, és lesz alkalmunk bográcsozni. Mi még a nyár utolsó hétvégéjén készítettük el Édesapámmal ezt a csirkepörköltet. Teljesen más íze volt, mintha bent a tűzhelyen készítettem volna el. Barátnőmtől kaptam hozzá bükkfán füstölt pirospaprikát, ami még finomabbá tette ezt az ételt.Hozzávalók:1-1,5 lg csirkecomb/-szárny/-mell vegyesen4-5 fej vöröshagyma finomra vágva2-3 gerezd fokhagyma finomra aprítva1 ek. darált csípős paprika
1 paradicsom héj nélkül apróra vágva1 hegyes erős paprika apróra vágva (én édes paprikát tettem bele)1 dl száraz rozé10-15 dkg kacsazsír30 dkg burgonya cikkekre vágva40 dkg gomba cikkekre vágva
sópiros paprikatálaláshoz:kenyértejfölElkészítési idő: 2,5-3 óra tűzrakástól tálalásigElőször tűzet rakunk - ehhez kérjünk férfi segítséget, legalábbis nekem szükségem volt rá -, majd megvárom, míg parázs keletkezik és csak ekkor kezdem el a főzést, de főzés közben folyamatosan táplálom a tüzet. A bográcsban felhevítem a zsírt, majd megdinsztelem benne a hagymát, ez kb. 20-30 percig is eltart, közben néha kevés vizet is adok hozzá. Közben besózom a húst és pihenni hagyom. A hagymához adom a paradicsomot, a paprikát és a fokhagymát, valamint az erős paprikát és a rozé bort, melyet elpárologtatok. Kevés vizet öntök bele, így feljön a zsír a tetejére, amiben elkeverem a darált pirospaprikát, ha felforrt, jöhetnek a húsdarabok, pár perc pirítás után jöhet bele annyi víz, ami éppen ellepi. Ízlés szerint sózom, majd hagyom rotyogni, ez maximum 1 órát vesz igénybe, de az utolsó 20 percben a pörkölthöz dobom, a hámozott és cikkekre vágott burgonyát, valamint a gombát.Kovászos uborkával, friss kenyérrel és tejföllel tálalom.