Francia sajttál karamellizált hagymacsatnival 87/2.

  • 2016.11.09.
  • 8

Íme a második francia fogás. A sajttálhoz a sajtokat természetesen nem én készítettem, viszont megtanultam a videóból, hogy milyen egy jó sajttál:4-5 féle sajtból áll, melyek eltérnek egymástól ízben és textúrában egyaránt. Egy érett, kemény sajt, egy kecske vagy juh sajt, egy lágyabb camembert sajt, és egy kék sajt legyen rajta. A sajtokat mindig egészben illik a tálra tenni, vágott felükkel befelé. A lágy ízektől haladjunk a markánsabbak felé a kóstolás folyamán.Isteni finom volt a csatni, mely igazából maga a recept, de ebből is csak fél adagot készítettem, viszont szerintem több is elfogyott volna, nagyon ízlett mindenkinek. De a kismamák győztek... így a desszert nyert és az állás 45-34.Hozzávalók:1 kg vöröshagyma vékonyra szeletelve1 ek. olívaolaj1 ek. só20 dkg nádcukorfél kk. cayenne bors35 dkg alma2 dl balzsamecet1 dl fehérborecet1 babérlevél1 tk. bors1 tk. koriandermagA vékonyra szeletelt hagymát egy lábosban olívaolajon üvegesre dinsztelem és sózom. Amikor már majdnem megpuhult és összeesett hozzáadom a cukrot és a cayenne borsot és kb. 15 percig karamellizálom. Hozzáadom a maghámozott, felkockázott almát, valamit a kétféle ecetet és a fűszereket. Felforralom és kb. 45 percig főzöm, amíg elpárolog róla a folyadék és sűrűre, sziruposra sűrűsödik. A fűszereket eltávolítom és a csatnit sterilizált üvegekbe töltöm, ideális esetben 2-3 hétig érlelem, zárt, sötét helyen 6 hónapig is eláll.