FŰSZERES - DATOLYÁS ÉDESKENYÉR

  • 2017.12.26.
  • 3

Azt gondoltam, hogy az ünnepek előtt ez lesz az utolsó bejegyzés, de már elkéstem. Az utóbbi hetek betegeskedései kicsit megzavarták a terveimet, így karácsony előtt szuper sebességre kellett (volna) kapcsolnom. Végül a készülődés szerencsére nem csapott át őrületbe és furcsa módon azért minden el is készült. A következő süti volt a szeptemberi Segítsüti felajánlásom, így már épp itt volt az ideje, hogy a recept is felkerüljön ide (megjelent - Kifőztük gasztromagazin - december).Remélem mindenkinek stresszmentesen, szeretetben gazdagon telt a karácsony! Az év végi reggelekre a krémes, illatos kávé mellé süssétek meg ezt a datolyás, fűszeres édeskenyeret (a bejgli már biztosan elfogy lassan)! Mindenkinek nagyon boldog, sikeres 2018-at kívánok!Hozzávalók kb. 21 x 11 cm-es kenyérformához25 dkg puha (medjol) datolya (magozva mérve)1 teáskanál szódabikarbóna2 dl meleg víz15 dkg nádcukor2 tojás10 dkg puha vaj2 evőkanál tahini2 evőkanál natúr görög joghurt1/2 teáskanál vaníliakivonat1/4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék1 (bio)narancs finomra reszelt héja17 dkg liszt1 csipet só1/2 teáskanál sütőpor2 evőkanál csokoládécseppa tetejére:15-20 dkg sűrű, kenhető karamellaprított pekándiócsokoládécseppA datolyára szórjuk a szódabikarbónát, leöntjük a vízzel, 5-10 percet állni hagyjuk, majd turmixoljuk. A cukrot kihabosítjuk a tojással, aztán a megadott sorrendben – a lisztig – minden hozzávalót belekeverünk. A datolyamasszát is beleforgatjuk. A végén dolgozzuk hozzá a lisztet, a sót, a sütőport és a csokoládét. A tésztát a kivajazott, sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. (Tűpróba!) Ha nagyon pirulna a teteje, fóliával letakarjuk. A kész süteményt rácson hűtjük ki. Végül sűrű karamellt csorgatunk a tetejére, pekándióval és csokoládécseppel díszítjük.