ÁZSIAI PARADICSOMOS BAB

  • 2017.10.08.
  • 1

Amikor kiköltöztem Gatwickre, az első pillanattól kezdve rajongtam az angol reggeliért. Micsoda egy találmány: szalonnát, folyós sárgájú sült tojást, szaftos paradicsomot, gombát, kolbászt, egy tányérra halmozni ennyi finomságot... De miért kell elrontani a paradicsomos babbal? Mégis hogy jön ez a reggelihez? Akkoriban sokat kirándultunk Dél-Nyugat Angliától Skóciáig, és én a gyalogtúrák előtt eltántoríthatatlanul ragaszkodtam az angol reggelimhez, szigorúan paradicsomos bab nélkül. Hat hónappal hazaköltözésünk után látogattunk vissza először a "ködös Albionba" és az eddig száműzött paradicsomos babhoz fűződő viszonyom egy villámcsapásra megváltozott. Jobb később, mint soha... Ez az ázsiai beütésű, illatos, telt ízű verzió (megjelent: Kifőztük gasztromagazin - szeptember) viszont még ellenállhatatlanabb számomra. Rengeteg fűszer kell hozzá, ez igaz, de szerencsére a Fűszerésznél minden hozzávalót könnyen be lehet szerezni...Hozzávalók:1 nagy vöröshagyma apróra vágva3 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva3 evőkanál olaj (napraforgó)tengeri só10 kisebb currylevél (szárított)4 teáskanál Madrász curry fűszerkeverék3 teáskanál füstölt, édes pirospaprikakevés friss korianderzöld aprítva (vagy szárított korianderlevél)15 szem koktélparadicsom1 doboz sűrített paradicsom (7 dkg)40 dkg konzerv-vajbab (levével együtt)a tálaláshoz:korianderzöldlepénykenyér (elhagyható)főtt basmati rizs (elhagyható)Az olajon megfonnyasztjuk a kétféle hagymát, sózzuk, és rászórjuk az összes fűszert. Hozzáadjuk a friss és a sűrített paradicsomot, és felöntjük 3 dl forró vízzel. A babkonzervet a levével együtt a fűszeres alapba keverjük, majd az egészet készre főzzük. Lepénykenyérrel vagy basmati rizzsel tálaljuk, korianderzölddel díszítjük. A koriander petrezselyemzölddel is helyettesíthető.