FÜSTÖS, PULYKÁS CHILI CON CARNE

  • 2017.03.15.
  • 1

Egy igazi klasszikus érkezik most... a chili con carne! Gyerekkoromban imádtam Mexikót, faltam a maja és azték indiánokról szóló könyveket, később pedig a térség régészeti leleteit bemutató írásokat. Az egyik nagy vágyam volt, ebből következően, eljutni ebbe a csodás országba. Évekkel ezelőtt végre eljött ez a pillanat! Az ország fantasztikus tengerpartjai, az elképesztő természeti adottságai, a gazdag növény- és állatvilága, valamint az indián romterületek mellett felfedeztem a mexikói konyha sokszínűségét is. Szerencsére Mimi is szereti a mexikóit, így gyakran készül nálunk quesadilla, korianderes saláta vagy éppen chili con carne. Ez a füstös, fűszeres, melengető komfortétel nem a szuper gyors kategóriába tartozik, de megéri a fáradtságot. Bár lényegében sok dolgunk nincs vele, mindent az edénybe öntünk és lassan rotyogtatjuk a tűzhelyen. Nem csupán egy nagy fazéknyi lesz belőle, de fagyasztható is (megjelent a Kifőztük
magazin márciusi számában). És igen, nem tagadom, még mindig imádom a Fűszerész
fűszereit...Hozzávalók:2 nagy vöröshagyma apróra vágva3 gerezd fokhagyma apróra vágva2 evőkanál olívaolaj25 dkg darált pulykahús1 doboz sűrített paradicsom (7 dkg)1 doboz konzervparadicsom (40 dkg)1 doboz konzervkukorica (kb. 30 dkg)1 doboz konzervvesebab (kb. 25 dkg)tengeri sófrissen őrölt tarka bors4 teáskanál chili con carne fűszerkeverék7 teáskanál füstölt, édes pirospaprika1 teáskanál édes pirospaprika3-4 dl víza tálaláshoz:tejföltortillaMagasabb falú, tapadásmentes edényben az olívaolajon megfonnyasztjuk a kétféle hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és lepirítjuk. Amikor a hús már kifehéredett, fűszerezzük, majd a paradicsomkonzerveket is belekeverjük. Kevés vizet öntünk hozzá, és kb. 1 órát kis lángon, lefedve főzzük. Ezután beletesszük a lecsepegtetett kukoricát és babot, valamint – ha szükséges – még egy kis vizet adunk hozzá. Lefedve további 1/2 óra alatt készre főzzük. Tejföllel és tortillával tálaljuk.