AFRIKAI TEJTORTA

  • 2014.03.18.
  • 2

Ismét egy afrikai desszert készült nálunk, méghozzá a tejtorta, ami az egyik legismertebb édesség Dél-Afrikában. Vajas tésztakéregben sült vaníliás krém. Bár az eredeti tejtorta jó sok fahéjjal készül, az én verziómban likőrrel ízesítettem. Aki nem jut hozzá az Amarulához, az Baileys likőrrel is helyettesítheti. A recept a Kifőztük magazin márciusi számában jelent meg.23 cm-es kapcsos tortaformáhozHozzávalók:Vajas tésztához115 g vaj225 g lisztcsipet só2 evőkanál kristálycukor2 evőkanál darált mandula1 gyengén felvert tojásfél tojáshéjnyi hideg vízKrémhez8 dl tej2 dl tejszín125 ml Amarula krémlikőr1 vaníliarúd3 db M méretű tojás70 g liszt20 g kukoricakeményítő200 g kristálycukorcsipet sócukrozatlan kakaópor a tetejéreA tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót morzsás állagúra gyúrjuk, majd beledolgozzuk a tojást és fél tojáshéjnyi hideg vizet. A tésztát kis gömbbé formázzuk, ellapítjuk és
legalább fél órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen minél nagyobb körlappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a kapcsos tortaformát. Villával megszurkáljuk az alját és még fél órára vissza tesszük hűlni. Sütőpapírral és nehezékkel lefedve (agyag sütőgolyók) 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.A krémhez a tejet, a tejszínt és a likőrt összeöntjük, a félbe vágott vaníliarudat is beledobjuk. Lassan felforrósítjuk és 15 percet lefedve pihentetjük, ezután leszűrjük egy másik edénybe.A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd a lisztet, a sót és a kukoricakeményítőt is hozzáadjuk. A likőrös tej harmadát fokozatosan belekeverjük és szép simára dolgozzuk. Ezt a masszát átöntjük az üres tejes lábosba és kisebb adagokban beleöntjük a maradék tejet. Kis lángon - habverővel folyamatosan kevergetve - lassan puding sűrűségűre főzzük. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel! A krémet az elősütött tésztakéregbe öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Ekkor belül még kicsit rezgős marad, de mire kihűl, szépen összeáll. Tálaláskor megszórjuk kakaóval.