SÜTŐTÖKÖS PITE

  • 2013.11.02.
  • 3

Itt a november és vele együtt a Kifőztük is! Mi mással is készülhettünk volna az ősz közepén megjelenő magazinba, mint ezzel a sütőtökös pitével! Amíg szezonja van, addig nálunk majdnem mindenbe kerül, annyira szeretjük. Jelszavunk tehát: "Éljen a sütőtök!"Hozzávalók:Tésztához200 g liszt100 g vajcsipet sófrissen őrölt tarkabors4 ek vízTöltelék250-270 g sütőtök1 fej lilahagymazsályatengeri sótarkaborskakukkfűrozmaringbazsalikomoregánóolívaolaj100 g feta2 tojás150 ml tejszín50 ml tejföltengeri sófrissen őrölt tarkaborsreszelt parmezánA tészta hozzávalóit egy tálba öntöm és összedolgozom. Gömböt formázok belőle, ellapítom, átlátszó fóliába csomagolom
és legalább fél órára hűtőbe teszem. Felhasználáskor lisztezett felületen nyújtom ki és belesimítom a piteformába (kb 22 cm átmérőjű). Villával megszurkálom az alját, a tetejére sütőpapírt és nehezéket teszek. (Én speckó Le Creuset sütőgolyókat használok, de egy marék szárazbabbal helyettesíthető.) 200 fokra előmelegített sütőben sütöm 15 percet.A zöldségeket megtisztítom, a hagymát felszeletelem, a tököt felkockázom. A fűszerekkel egy kevés olívaolajon serpenyőben megpirítom, majd az elsősütött tésztakéregbe borítom.
A tojásokat felverem, hozzáadom a tejszínt, a tejfölt, majd fűszerezem. Ráöntöm az elősütött tésztában váró zöldségekre, rámorzsolom a fetát, alaposan megszórom reszelt parmezánnal, 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt aranyszínűre sütöm.