DIÓS FÜGETORTA

  • 2013.09.04.
  • 9

Az örök őszi favorit nálunk: ragacsos fügetorta dióval! Tökéletes a reggeli kávé mellé, vagy akár egy szép, gömbölyű gombóc vanília fagyival ebéd utáni desszertnek... Most, hogy itt a füge szezon, nem győzöm készíteni! A receptet a szeptemberi Kifőztük
magazinban is megtaláljátok, ahol most mutatkoztunk be első alkalommal!Hozzávalók:200 g puha vaj175 + 25
g nádcukor4 tojás szétválasztva125 g sütőporos liszt (1 kg liszthez 1 zacskó sütőpor az arány)125 g darált mandula és dió (fele-fele arányban)400-450 g friss füge, felezve (vagy fügebefőtt)1 marék durvára vágott dió a tetejére3-4 teáskanál narancsos fügelekvár (elhagyható)1 zacskó vaníliás cukorEgy tálban habosra keverem a vajat a 175 g cukorral, beledolgozom a tojássárgákat, hozzászitálom a sütőporos lisztet és végül a darált mandula - dió keveréket is.A tojások fehérjét elkezdem felverni, miközben a maradék 25 g cukrot folyamatosan adagolom hozzá. Addig dolgoztatom a robotgépet, amíg a hab szép fényes, krémes állagúvá nem válik.A habot óvatosan beleforgatom a vajas krémbe. Kivajazott, sütőpapírral bélelt 23 cm-es kapcsos tortaformába kanalazom a tésztát és a tetejét szépen elsimítom. A tetejét szorosan megrakom a félbevágott fügével, az esetleges hézagokat kitöltöm egy kevés lekvárral. Rászórom a vaníliás cukrot és a durvára darabolt diót. 180 fokra előmelegített sütőben kb másfél óra alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm.