"SPÁRGÁS - MINDENES" LASAGNE

  • 2013.06.11.
  • 3

Kifejezetten könnyed, nyári tésztaétel készült nálunk, ha már úgy tűnik, hogy végre beköszöntött ez az évszak is, "spárgás - mindenes" lasagnet ebédeltünk a teraszon. Amit itthon találtam, mindent egybe dobtam, és azt kell mondjam, a végeredmény meglepően finom lett. Bocz medvespesto is került bele, bár nem az volt
a főszereplő. Ezt a kézműves pestot már korábban bemutattuk Nektek a Magyar finomságok sorozatban ebben a sós tortában. Előkészítés közben, a hűtőben pakolászva
tűnt fel, hogy egy üveg, kevéske maradékkal az alján a hűtőpolc hátsó részébe csúszott, gondoltam akkor belekeverem azt is. Nem bántam meg,
itt is jól szerepelt, nagyon kellemesen ízesítette ezt a rakott tésztát is.
Hozzávalók:500
g spárgaolívaolaj100 g bacon600 ml tej50 g vaj50 g lisztsótarkaborsszerecsendió250 g friss lasagne lap1 doboz ricottakb 6-7 teáskanál Bocz diós medvehagymapestokis csokor
friss bazsalikomlevéldarabka parmezán1 nagy mozzarella gömb, felszeletelve1 fürt koktélparadicsomA spárgát megmosom, feldarabolom és egy kevés olívaolajon sóval, borssal megpirítom, majd félreteszem. Egy sütőtálat kivajazok, a bacont csíkokra vágom.
A besamell mártáshoz a vajat megolvasztom egy lábosban, a lisztet zsemleszínűre pirítom a vajon, fokozatosan, folytonos kevergetés mellett (kézi habverőt használok) adagolom hozzá a tejet és mártássűtűségűre főzöm. Ízesítem sóval, borssal és szerecsendióval.
Már kezdem is a rétegezést. Igyekszem a hozzávalókat egyenletesen elosztani
a rétegek közt úgy, hogy a tetejére mindenképp bőven jusson a mártásból. Egy réteg tésztát lerakok az edény aljára, kanalazok rá a besamellből, szórok rá spárgát, szalonnát, pestot és ricottát. (A pestot pár csepp tejszínnel szoktam néha hígítani, úgy csöpögtethetőbb az állaga.) Az utolsó tésztalapra
nagyobb mennyiséget
hagyok a tejmártásból, erre rátépkedem a bazsalikomleveleket, bőven megreszelem a parmezánnal és megrakom a mozzarella szeletekkel. A paradicsomfürtöt a közepére dobom és lefedve kb 40 percet sütöm, majd fedő nélkül pirítom a tetejét szép aranyszínűre.Bocz medvepesto lelőhely még mindig:Szalámibolt: 1052 Budapest Vitkovics Mihály utca 3-5. www.szalamibolt.huBerkenye Magyar Finomságok Web áruház: www.magyarfinomsagok.hu