Sajttortának indult.....

  • 2014.03.16.
  • 7


 
..aztán túrótorta lett belőle. Elmentem a boltba vásárolni. De előtte még tankolni is kellett. Általában tartom magam egy napi keretösszeghez, amit el lehet úgy költeni, hogy utána ne lássam böjtjét.Elég sok minden volt már a kosaramban, és csak a végén jutott eszembe, hogy még mascarponét is kell vennem . Méghozzá fél kilót. Hát, nem olcsó dolog. A recept ennyit ír és 25 dkg túrót. Túróm volt otthon, zacskónyi, ami épp fél kilót nyom. Gondoltam spórolok kicsit és megfordítom az arányt. Egy doboznyi sajtot vettem (25 dkg), és még így is jócskán fizettem a kasszánál. Manapság 5000 Ft-ért alig lehet valamit kapni. Kirakod otthon az asztalra és elmorfondírozol azon, hogy mi is került ezen a maréknyi holmin ennyi pénzbe??
Tehát a hozzávalók:
25 dkg csokis keksz v. kakaós
12 dkg vaj
10 dkg cukor
1/2 dl tej
A kész kekszet még a zacskójában kloffolófával alaposan összetörtem,beleadva minden dühömet.A vajat felolvasztva adtam hozzá, majd a cukrot,pici tejjel. Kapcsos tortaformám aljára tapasztottam a masszát, igyekeztem egyenletesen dolgozni.Megszórtam csodás rubint színű áfonyával.

Töltelék:
25 dkg mascarpone sajt
50 dkg tehéntúró
15 dkg cukor
3 tojás
1,5 dl tejföl
negyed vaníliarúd vagy vaníliakivonat, esetleg vaníliás cukor
3 evőkanál liszt.
A túrót,mascarponét, tojássárgáját, a tejfölt és a cukrot összekevertem, rátekertem némi vaníliarudat a fűszerőrlőmmel.

A tojásfehérjéket felvertem, és óvatosan beleforgattam a masszába.

Megszórtam a liszttel és kész is. 
Rásimítottam a kakaós alapra és 200 °C-on 45 percig sütöttem. Tettem egy lábas vizet a sütőbe, hogy ne repedjen meg, mint a múltkor.

Jelentem, csak kis repedések lettek rajta. Alig láthatók. Mert azt is elrejtettem !Áfonyaszemekkel :)
 
Egy tipp: meg kell várni, amíg lehűl, mert melegen lehetetlen szeletelni. Én muszáj voltam belőle két szeletet adni forrón, eléggé nehezen ment.
A szeletelés, nem az evés !
Jó étvágyat hozzá!