Püspökkenyér tojásfehérjéből

  • 2012.07.27.
  • 9

A Xukor termékeket már több sütemény készítésénél használtam és nagyon elégedett voltam velük. Korábban írtam, hogy piskóta tésztánál is bevált, szép, magas lett a süti és ízében sem tért el a hagyományos cukros változattól.Korábban meséltem, hogy tökmaglisztet és gesztenyelisztet kaptam egy kft-től, hogy próbáljam ki őket és írjam le tapasztalataimat, így most a lisztek tesztelése fog következni. A gesztenyeliszttel való sütést már nagyon vártam, ezt megelőzően soha nem használtam a terméket, így kíváncsi is voltam rá. Gesztenyét korábban sült, illetve püré formában kóstoltam, az utóbbit gyakran használom édességek készítéséhez is. A gesztenyelisztről annyit tudtam, hogy intenziv gesztenyeízű, süteményekhez is remekül használható és a fehér liszt teljes mértékben kiváltható vele.A csomagolással kapcsolatban muszáj megemlítenem, hogy bár nagyon egyszerű a tasak, de a legfontosabb, hogy visszazárható, így felbontás után sem gond a liszt tárolása. Ahogy sejtettem
gesztenyeliszt színe nem hófehér, hanem enyhén barnás. Persze, muszáj volt az illatát is éreznem, finom, rumos (?), édes gesztenyemasszához hasonlót vártam. De jött a meglepetés! Erős, fűszeres, kissé füstös illat fogadott, percekig csak szagolgattam és egyre bizonytalanabb lettem, hogy jól érzem -e és hogy valójában sütit fogok -e sütni belőle. Minden hozzávaló ki volt mérve és hajtott a kíváncsiság, biztos voltam benne, hogy mint alapanyag nem lehet rossz, csak a megfelelő receptet kell megtalálni. Hamar meggyőztem magam és az eredeti elképzelésem szerint püspökkenyeret sütöttem belőle.A sütemény nagyon finom lett, mind állagban, mind ízben. A gesztenyeliszt fűszeres illata, csak halványan érződik ki belőle. Többen kóstoltuk, volt aki egyáltalán nem érezte a füstös ízt, egyszerűen csak finomnak találta. Gesztenyepüréhez nem hasonlítanám az ízét, enyhén gesztenyeízű minden családtag szerint.:) Nagyon jó ötlet volt, hogy csokoládét és aszalt gyümölcsöket is tettem a püspökkenyérbe. Érdemes lenne kipróbálni a gesztenylisztet gyömbérrel, fahéjjal, fűszerekkel, nagyon jól illene hozzá. Talán, ha kakaó nélkül, jobban előjött volna a gesztenyés íz, nem tudom...:)Egy biztos, finom volt és egy nap alatt elfogyott! Ennyi beszéd után jöjjön a recept, ígérem, lesz még gesztenyelisztes és sok tojásfehérjés recept is. Püspökkenyér tojásfehérjébőlHozzávalók:6 tojásfehérje12 dkg PorXukor10 dkg Nature Cookta gesztenyeliszt2 dkg holland kakaópor5 dkg vaj2 rúd étcsokoládé1 marék mazsolakb. 6-8 szem aszalt szilva1-2 evőkanál rumElkészítés: Az aszalt szilvát feldarabolom, összekeverem a mazsolával és meglocsolom rummal, állni hagyom. A csokoládét apró kockákra vágom és a vajat megolvasztom. A lisztet a kakaóval elkeverem. A tojásfehérjéket néhány csepp ecettel kemény habbá verem, félidőben hozzáadom a porcukrot is. A tojáshabhoz hozzáforgatom a kakaós lisztet, a csokoládét, az aszalt gyümölcsöket, végül a vajat (ne legyen meleg). Egy őzgerincformát kikenek vajjal, meghintem liszttel és a kakaós masszát belesimítom. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 20 perc alatt elkészült.