Sárgabarackos, málnás sütemény

  • 2011.07.20.
  • 4

A sülő málna és sárgabarack édes illata annyira finom, hogy legszívesebben már félúton kikapná az ember a sütőből ezt a sütit. Pedig a teljes kihűlést is érdemes megvárni, hogy ne legyen túlságosan morzsálódós. Könnyen és gyorsan összeállítható, és sok munka nincs vele, a sütési idő viszont viszonylag hosszú, így nem sorolható az igazán gyors desszertek közé. Általában szeretek csökkenteni a receptekben előírt cukormennyiségen, most azonban hittem Nigelnek, nem változtattam, és tényleg nem lett túl édes az eredmény. Pár szem friss gyümölcs tálaláskor nem csak jól mutat a tányéron, de nagyon finom is a sütivel.Hozzávalók (egy 20 cm-es formához):17 dkg puha vaj17 dkg kristálycukor2 tojás17 dkg liszt1
tk sütőpor10 dkg darált mandula2-4 ek tej20 dkg málna20 dkg sárgabarackvaj a forma kenéséhezKivajazunk egy 20 cm átmérőjű kerek levehető oldalú vagy szilikon tortaformát.A vajat habosra keverjük a cukorral. A tojást kissé felverjük, és több részletben a vajas cukorhoz keverjük. Összekeverjük a lisztet,
a sütőport és darált mandulát, és 2-3 adagban a tojásos keverékhez adjuk. Belekeverjük a tejet, hogy egynemű, sűrű masszát kapjunk (ha a tojás túl kicsi, lehet, hogy több tejre lesz szükség). A sárgabarackot kimagozzuk, felkockázzuk és a masszába keverjük. Végül a málnát is beleforgatjuk. Mivel sűrű a massza, a szemek nem fognak egyben maradni, de azért amennyire lehet, óvatosan keverjük. 180 fokra előmelegített sütőben egy és negyed - egy és fél órán át, tűpróbáig sütjük. Ha a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. A kész süteményt 10 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva teljesen hűlni hagyjuk.recept: Nigel Slater Tender (vol.2.)