Karamell torta

  • 2017.03.09.
  • 8

Régen, évekkel ezelőtt készítettem már ezzel a krémmel tortát, a legkisebb gyerkőc születésnapjára az oviba. Délután minden óvónéni és dajkanéni benyújtotta az igényét a krém receptjére. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy szinte az ünnepelt volt az egyetlen akinek nem ízlett :)A sógorom, a férjem és a legkisebb lányom közösen (kicsit elcsúszottan ünnepelt) születésnapjára vettem újra elő, és osztatlan sikere volt, még a legkisebb gyerek is megszerette azóta. És komolyan mondom ez nagyon nagy dolog!!! Azt hiszem nem volt még olyan torta, amelyikről mind a három gyerek egyöntetűen azt állította, hogy "igen anya ez finom, ízlik" (Úgy szép az élet, ha nyolcvanhat féle dolgot kell készítened, hogy mindenki elégedett legyen :)). Úgyhogy most hétvégén is újrázunk keresztapám szülinapjára, kíváncsi leszek, hogy a család másik felénél is ilyen egyöntetű sikert arat e majd :).Szerintem az egyik legjobb tortakrém amit valaha ettem.A recept, mint annyi más már a blogon Kiskuktától származik.Karamell tortaHozzávalók:/25 cm átmérőjű tortaformához/Piskóta25 dkg liszt6 tojás15 dkg cukor1 dl tej1 dl olaj1 cs sütőporKaramell krém5 dl tej1 cs karamellás pudingpor6 púpos ek. cukor10 dkg fehér csoki 4 dl állati tejszín1 dl tej1 ek. zselatin (étkezési, Horvát Rozi)porcukor a tejszínhezA kapcsos tortaformánkat sütőpapírra téve körberajzoljuk, kivágjuk és a forma aljába tesszük.A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük.A sütőporral elkevert, átszitált lisztet, felváltva a tej és olaj keverékével a tojássárgájás krémhez adjuk. Beleforgatjuk a tojásfehérjét és sütőpapíros tortaformába öntjük.180 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.A karamellkrémhez cukrot 1 ek. vízzel feltesszük olvadni, ha már szép borostyánszínűre karamellizálódott felöntjük 5 dl tejjel. Én itt tovább melegítettem míg az összeugrott karamell teljesen fel nem oldódott.Egy kicsi részében feloldjuk a pudingport és ha már forr a többi tej, beletesszük a pudingos keveréket és megfőzzük. Belekeverjük a kockákra tört csokit. Vízfürdőbe, többször megkavarva kihűtjük.A zselatint az 1 dl tejben feloldjuk, majd oldódásig melegítjük (nem forraljuk).A nagyon hideg tejszínt 1-2 ek. porcukorral keményre verjük, majd több részletben a pudinghoz adjuk. A feloldott zselatinhoz keverünk pár kanál krémet, majd állandó keverés mellett (mixerrel) a zselatint is a krémhez adjuk.A tortalapot három lapra vágjuk, és egy kapcsos tortaformában rétegenként összeállítjuk a tortát. A krémből simítsunk ki mindig a lapokon túlra is, hogy mikor majd leemeljük róla a karikát az oldalát is borítsa a krém.Kedvünk szerint díszítsük. Én egy kevés krémet meghagytam, hogy az oldalán esetlegesen keletkező hiányosságokat pótolni tudjam majd.Egy pár órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt eltávolítjuk a tortakarikát, és korrigáljuk az esetleges krémhiányosságokat. :)

Címkék

Torta Édesség