Pacalleves - LVK 1.

  • 2015.10.31.
  • 5

Melinda a Habverő és fakanál blog írója indította útjára ezt a játékot. Az első forduló feladata az erdélyi konyha.Rögtön a pacalleves ugrott be. Cirka két-három éve tervezgetem, hogy ki kellene próbálni, úgyhogy most itt volt a remek alakalom.:) Az interneten böngészve még véletlenül sem találtam két egyforma receptet, ezért három-négy receptből fésültem össze amit végül is készítettem.
Pacalt eddig még csak pörköltként ettem és tök furi, hogy most nem társul hozzá az a megszokott zsíros, szaftos íz, de határozottan tetszik a végeredmény.:)PacallevesHozzávalók:A pacal abálásához:1 kg előfőzött pacal1 fej hagyma3 db babérlevél1/2 dl ecetA leveshez2 szál murok (sárgarépa)1 szál petrezselyem gyökér1 fej hagyma4 gerezd fokhagyma2 l húsalaplésó
bors3 dl tejföl2 ek. liszt2 tojássárgája3-4 ek. tárkonyecetÉn mindig szoktam abálni a pacalt, hiába előfőzött, ettől a szokásomtól most sem tudtam elszakadni.:)Egy fazékban vizet teszünk föl főni, beledobjuk a megpucolt hagymát, a babérlevelet és ha forr, beletesszük a pacalt és az ecetet. Újraforrástól számítva 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Ha hűlt egy kicsit az esetlegesen nem jól elvágott darabokat felvagdaljuk.A répát és fehérrépát megpucoljuk és aprítógéppel finomra aprítjuk. Ha nincs aprítónk akkor apró lyukú reszelőn reszeljük le.A húsalaplevet (készíthetjük kockából is, én a maradék húslevest szoktam lefagyasztani, ilyenkor jó szolgálatot tesz.) felmelegítjük. Beletesszük a répát és a megpucolt, egészben hagyott hagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pacalt.Türelmesen főzzük, míg minden meg nem puhul, a hagymát kivesszük. A tejfölt keverjük ki a liszttel és a tojássárgájákkal, majd a forró levesből merjünk hozzá egy keveset és keverjük el. Mérsékeljük a tüzet a leves alatt, beleöntjük a tejfölt, elkeverjük, majd elzárjuk a lángot, nehogy kicsapódjon a tojássárgája. Tárkonyecettel savanyítjuk.

Címkék

Leves Lvk