Hókifli - Blogkóstoló 22.

  • 2015.04.19.
  • 5

A
Blogkóstoló 22. fordulója
zajlik, háziasszonya
Bogi, a Vöröskaktusz
blog írója. A
játék
megálmodója
4Gyerek a Főzök-sütök-mosogatok blog
szerzője. A játék lényege,
hogy a jelentkezők a nekik sorsolt blogról választanak receptet, majd elkészítik azt. A nekem sorsolt blog
Chef Viki Házias konyhája. Hagymás pogácsát már készítettem tőle, most pedig itt ez a fantasztikus hókifli. Akármilyen közismert sütemény, én még soha nem készítettem, és nem is igazán emlékszem, hogy bárki is készítette volna a családban gyerekkoromban. Nos, eddig nem tudtam mit hagyok ki, már kétszer készítettem, nem lehet vele betelni! Imádom!!! Viszont nagyon szomorú vagyok, mert elfogyott a masszív szilvalekvárom és ha csak nem tudok szerezni valahonnan ki kell bírnom nélküle augusztusig. Azt hiszem idén 20 kiló szilvát veszek 10 helyett:)Viki nagyon köszönöm neked a recepteket!HókifliHozzávalók:25 dkg zsír2 dkg élesztő50 dkg liszt1,5 dl tejfölcsipet sókevés porcukorA töltéshez: jó sűrű házi lekvár (én szilvával készítettem), mákkrém, diókrém, gesztenyepüréA forgatáshoz:kb. 20 dkg porcukor2-3 cs vaníliás cukor, vagy egy vanília rúd kikapart magjaiHatalmas újdonság volt számomra a zsír felhabosítása. Viki azt javasolta habverővel csináljuk, a szememnek sem akartam hinni, mivé alakult a zsír. A végén olyan volt mint a felvert tojásfehérje, levegős, könnyű mint a pihe.Mint már az előző receptben is említettem én már nem bízom az élesztőkben, ezért a tejfölt összekevertem a porcukorral és meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt és megvártam felfut e.A lisztet tegyük deszkára, tálba, adjuk hozzá a sót, a zsírt és a felfutott élesztőt, majd gyúrjuk rugalmas könnyű tésztává. Hűtőben pihentessük legalább három órát, de legjobb egy éjszakát.Felhasználás előtt egy órával vegyük ki a tésztát a hűtőből, szobahőmérsékletre, hogy "magához tudjon térni" a tészta.Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra. Nekem egyszerűbb volt úgy a formázás, hogy egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszurkáltam, közepébe lekvárt tettem, félbe hajtottam és az íves résznél egy kicsit visszahajtottam a tésztát. Viki négyzetekre vágta közepébe tette a lekvárt átlósan háromszög alakúra hajtotta, a széleit kicsit összecsipkedte és kifli formájúra hajtotta.Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a kifliket és 190 C-ra előmelegített sütőben addig süssük amíg színesedni kezdenek.1-2 percet hagyjuk hűlni, majd forgassuk meg a vaníliával elkevert porcukorban.Ha kihűltek, jól záródó fémdobozban sokáig eláll. Erre szerintem semmi esély nincs, ha csak nem csinálunk ipari mennyiséget, mert kizárt, hogy meg ne együk nagyon hamar:)

Címkék

Édesség