Méteres - Blogkóstoló 7.

  • 2013.02.26.
  • 5

Jelenleg a Blogkóstoló 7.fordulója zajlik, a házigazdája pedig Vikvi a B&B: Anyuci készítenél blog szerzője, Ebben a fordulóban nekem Mary konyhája jutott. Mikor megtörténik a blogok összesorsolása mindig hatalmas izgalommal fogok hozzá a receptek böngészéséhez, régebben is mondtam már, de számomra olyan mint karácsonykor az ajándékok bontogatása.Nagyon sokáig nézegettem Marianna szebbnél szebb kenyereit, de aztán csak nem mertem nekifogni. A kenyérsütés egyenlőre még misztikum számba megy nálam, de ami késik az nem múlik.Végül aztán számomra majdnem ugyanannyira misztikus kategóriába tartozó süteményt választottam, a méterest.Fel volt adva a lecke, de aztán meglepően könnyen ment. Jó nem készíteném minden héten, de minimális anyagköltséggel, igen bő mennyiségű és nagyon finom süti a végeredmény.Marianna köszönöm, hogy hozzásegítettél egy korlátom ledöntéséhez!Marianna jelezte, hogy a hat tojással kevésnek bizonyult a tészta, ezért én már a nyolc tojásos verzióval futottam neki. Mifelénk két féle krémmel készült a méteres ezért én is így csináltam, és ehhez a dupla adag pudinghoz adtam annyi cukrot, és vajat mint az eredeti receptben. A mi családunk nem rajong a túl édes vajas krémekért.MéteresHozzávalók:Tészta8 db tojás40 dkg cukor40 dkg liszt1 cs sütőpor1,5 dl olaj2,2 dl víz2 ek. kakakóKrém1 cs puncs ízű főzős pudingpor1 cs vanília ízű főzős pudingpor16 dkg cukor6 dl tej25 dkg vaj2 ek. rumCsokimáz20 dkg étcsoki3 ek. olajAnnak akinek van két egyforma őzgerinc formája lényegesen egyszerűbb az élet Az keverje ki egyszerre a tésztát, töltse meg a margarinnal alaposan kikent és kilisztezett formát a tészta felével, majd a maradékba keverje el a kakaót és tegyen még hozzá 0,5 dl vizet, majd töltse a másik formába és sülhet egyszerre.
Akinek nincs két formája az se csüggedjen, készítse el egymás után
a két piskótát.
Először készítsük el a világos piskótát. A tészta hozzávalóinak felét vegyük hozzá. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük habbá. A sárgáját keverjük össze a cukorral, olajjal, vízzel, majd szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, habverővel keverjük alaposan össze, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.Alaposan kenjük ki margarinnal a formát és lisztezzük ki. Töltsük tele a tésztával és 190 C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
Fordítsuk rácsra, óvatosan emeljük le róla a formát és hagyjuk teljesen kihűlni.A kakaós piskótát ugyanígy készítsük el, csak a liszt mennyiségéből vegyünk ki 2 ek-al és tegyünk a helyére kakaót.A krémhez a tegyük föl melegedni a tejet, egy keveset tegyünk félre, hogy ki tudjuk keverni benne a vanília pudingot. A tejhez adjuk hozzá a cukrot, majd ha már meleg öntsük hozzá a kevés tejben feloldott pudingport, állandó kevergetés mellett sűrítsük be. Hagyjuk kihűlni. Ugyanígy készítsük el a puncsos pudingot is.Hagyjuk őket teljesen kihűlni.A 12,5 dkg puha vajat habverővel alaposan habosítsuk ki a vaníliás pudinggal. Ugyanígy járjunk el a punccsal is, csak ahhoz adjuk még hozzá a rumot.A piskótákat a bordák mentén szeleteljük föl egy éles késselA szeleteket rétegezzük felváltva a krémekkel. Folyamatosan tapasztgassuk hozzá az újabb és újabb szeleteket, míg a felét el nem használjuk. Egy fóliával letakart tálcán kezdjük el összeállítani a rudat, mert később már nem fogjuk tudni felemelni. A fólia lógjon túl a szélein, mert így be tudjuk majd csomagolni vele. Én legközelebb teszek alá sütőpapírt is, mert az nem szakad olyan könnyen vágás közben.Ha elkészültünk óvatosan a két végétől nyomjuk össze egy kicsit, így jól egymáshoz tapadnak, ezután kenjük át vékonyan egy kis krémmel, így egyenletesebb lesz majd a felszíne a csokizáshoz. Egy sütőpapírcsíkot végighúzva rajta "tökéletesen" el tudjuk simítani a felszínét.Készítsük el a másik rudat is, csomagoljuk be őket és költöztessük hűtőbe, hogy megdermedjen. Nekem ott töltött egy éjszakát és másnap csokiztam.Én 20 dkg csokiból csináltam, és nekem el is fogyott rá. Vízgőz fölött olvasszuk meg és keverjük el benne az olajat. Először csurgatósan szerettem volna bevonni, de be kellett látnom, hogy úgy a világ csokija sem lesz hozzá elég, ezért egy kenőecsettel vittem föl rá végül. Meglepően egyenletes lett az végeredmény.Dermedésig újra hidegre költöztettem ezután meleg vízbe mártogatott késsel ferdén (állítólag 45 fokban kell vágni) felszeleteltem.Az egész családot elláttam vele, olyan kiadós lett, és egyöntetűen mindenki véleménye szerint nagyon finom.Köszönöm szépen Annamária!:)

Címkék

Édesség