Sült túrógombóc fahéjjas tejföllel sütve
- 2013.07.01.
- 9
Recept innen. Ritkán készítek túrógombócot, pedig szeretjük. Ennek végtelenül egyszerű oka van: párszor szétesett a gombócom kifőzés közben vagy éppen tök kemény maradt, ezért elment a kedvem a további próbálkozásoktól. Aztán nemrégiben megláttam ezt a variációt. Ennél az elkészítési módnál nem kell vízben kifőzni a gombócokat, hanem vajazott hőálló tálba kell sorakoztatni őket, fahéjjas tejföllel nyakonönteni és sütőben puhára párolni. Na, gondoltam, teszek egy próbát. Jól döntöttem. Habár a gombóc másnapra szívta magába az összes nedvességet, frissiben is finom volt. Legközelebb egy nappal korábban készítem el és csak másnap tálalom. Jó hidegen:)TIPP: gyümölccsel, nutellával, csokival töltve még finomabb a végeredmény:)Hozzávalók:fél kg túró10 dkg cukor1 tojászsemlemorzsa (az eredeti receptben 1,5 zsemle tejbe áztatva és jól kinyomkodva)1 csomag vaníliás cukor1 citrom reszlet héja(mazsola - ízlés szerint)öntethez:2 nagy pohár tejfölízlés szerinti cukor2 teáskanál vanília aroma1 teáskanál fahéja morzsához:vaj, zsemlemorzsa, cukorA túrógombóc hozzávalóit keverjük össze annyi zsemlemorzsával, amennyi összetartja és formázhatóvá válik. Vizes kézzel formázzunk is a masszából gombócokat, majd sorakoztassuk őket kivajazott hőálló tálba. Az öntetet keverjük ki és öntsük a gombócokra. Az egészet toljuk 200 fokos sütőbe és kb. 30 percig süssük.Közben a vajon pirítsuk meg szokásos módon a zsemlemorzsát, ízesítsük kevés cukorral és szórjuk rá az elkészült, sütőből kivett gombócokra. Várjuk meg, amíg valamelyest kihűl és csak ezután fogyasszuk.