Sajtos rúd Nr. 2.

  • 2013.07.03.
  • 5

Imádjuk a sajtos rudat! Nekem is van egy isteni receptem, gyakran használom. Annyira bevált, hogy nem is keresgéltem másikat helyette. Aztán nemrég a
8. osztályból ballagó Nagylányommal és osztálytársaival szerenádozni voltunk és az egyik tanárnőnél megkóstoltam az ő sajtos rúdját. Húúú, nagyon finom volt! El is kértem a receptet, meg is sütöttem, mindjárt dupla adagban. Az ő változata élesztős, vagyis keleszteni kell, az én eddig használt verzióm kelesztés nélküli. Próbáljátok ki mindkettőt, aztán hozzatok döntést arról, hogy melyik finomabb. Én nem tudtam eldöntenii:)Hozzávalók (dupla adaghoz):1 kg liszt30 dkg zsír25 dkg margarin2 tojás5 dkg élesztő2 dl tejföl2 csapott evőkanál sótetejére 1 felvert tojás (vagy tej) és reszelt sajt (vagy különféle megvak pl. szezámmag, lenmag, köménymag...)Az eredeti recept szerint a hozzávalókat össze kell keverni úgy, hogy az élesztőt nem futtatjuk fel, majd a tésztát pár órára hűtőbe kell tenni. Én felfuttattam az élesztőt kb. 1 dl langyos-cukros tejben és úgy gyúrtam a többi hozzávalóval tésztát, majd lefedve duplájára kelesztettem. Ezután a tésztát négy egyenlő részre vágtam és egyenként enyhén lisztezett felületen szép vékonyra kinyújtottam őket. Lekentem felvert tojással, megszórtam a reszelt sajttal és derelyevágó segítségével hosszúkás csíkokat vágtam (ízlés kérdése a forma és a méret, lehet hosszabb és rövidebb csíkokat is vágni). Hagytam kelni addig, amíg a sütő bemelegedett. majd 180-190 fokon aranysárgára sütöttem. Sok lesz ekkora adagból, de zárható dobozban sokáig eláll.