Vöröslencse-fasírt tárkonyos karalábéfőzelékkel

  • 2018.06.07.
  • 5

Hozzávalók 12 darab vöröslencse-fasírthoz(gluténmentes, tejmentes)
80 g vöröslencse
2 ek (20 g) darált lenmag vagy lenmagpehely
40 g aprószemű gluténmentes zabpehely
1 db tojás (akár el is hagyható, de akkor pótoljuk 2 evőkanál keményítővel vagy gluténmentes zabliszttel)

őrölt kömény, koriander, pirospaprika
chilipor (opcionális)
ElkészítésA lencsét alaposan átmossuk, leöblítjük, majd annyi vízzel, amennyi 2 ujjnyival ellepi, feltesszük főni. Ízlés szerint fűszerezzük, lefedve 25-30 perc alatt készre főzzük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a lenmagot, 5 percig hagyjuk hűlni. Végül a beleforgatjuk tojást, alaposan összekeverjük a masszát, 10 percig pihentetjük.
Két evőkanál segítségével sütőpapírral bélelt tepsire 12 darab gombócot formázunk. Előmelegített 170°C-os sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.
1 darab energia- és tápanyagtartalma (tojással elkészítve):60 kcal, 5 gramm szénhidrát, 2 gramm zsír, 3 gramm fehérje
Hozzávalók 4 adag karalábéfőzelékhez(gluténmentes, tojásmentes, tejmentes)
1 kg (4 db közepes) karalábé
3 evőkanál tápiókakeményítő
1 liter zöldségleves alaplé

tárkony
4 db babérlevél
ElkészítésA karalábét apró kockákra vágjuk, és egy lábasban húsleves alaplével nyakon öntve feltesszük a gázra. Hozzáadjuk a babérleveleket, a sót és 30 perc alatt félpuhára főzzük.
A zöldség és alaplé felét átöntve egy hőálló edénybe, megszórva tápiókakeményítővel botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a darabolt zöldséghez. Összeforraljuk, további 10 percig melegítjük.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:120 kcal, 13 gramm szénhidrát, 0,5 gramm zsír, 5 gramm fehérje


 A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus