Mindenmentes cukkinikrémleves medvehagymával

  • 2018.05.01.
  • 6

Hozzávalók 4 személyre
1 db nagyobb (kb. 400 g) cukkini
2 gerezd zúzott fokhagyma*
2 marék medvehagyma
2 teáskanál kókuszzsír
4 dl kókusztej (házi kókusztej készítését lásd ITT)

szerecsendió*
Elkészítés
Felhevítjük a kókuszzsírt, majd lepirítjuk benne a zúzott fokhagymát és az apróra vágott medvehagymát. Sózzuk, beledobjuk a kockázott cukkinit, jól összeforgatjuk. Megvárjuk, míg a cukkini is megpirul, majd felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Fedő nélkül 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Ízesítjük szerecsendióval, felöntjük kókusztejjel, összeforraljuk. A lángot elzárva hagyjuk hűlni, majd botmixerrel pürésítjük.
Ízlés szerint és diétánknak megfelelően friss medvehagymával, pirítóssal vagy krutonnal tálaljuk.
*Minimális mennyiségben hisztamin-érzékenységben is ízesíthető fokhagymával, szerecsendióval az étel. Azonban akik kis mennyiségben sem tolerálják őket, hagyják el a fokhagymát, szerecsendió helyett pedig őrölt köménnyel bolondítsák meg a levest.
1 adag leves energia- és tápanyagtartalma (házi kókusztejjel készítve)
105 kcal, 5 g szénhidrát, 8 g zsír**, 8 g fehérje
 
**Bolti kókusztejjel zsírszegényebb – viszont kevésbé ízletes - lesz a leves.
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus.