Céklás barnarizs-burger

  • 2018.01.16.
  • 6


Hozzávalók 12 db pogácsához:
60 g barna rizs
200 g cékla
30 g barna rizsliszt
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
só, bors, kakukkfű
Elkészítés:Tipp! Válasszunk előgőzölt rizst vagy áztassuk be legalább 4-5 órára (az áztató vizet le kell róla önteni).
A rizst mossuk át alaposan, majd egy lábasban, bő vízzel felöntve nagy lángon főzzük 10-15 percig. Ha szükséges, pótoljuk a vizet, s kis lángon fedő alatt főzzük további 15 percig. A lángot zárjuk el, a fedőt rajta hagyva hagyjuk puhulni 10-15 percig. Közben készítsük elő a céklát.
A megtisztított céklát a fokhagymákkal együtt tegyük aprítógépbe, vagy reszeljük le, a fokhagymát pedig zúzzuk össze. Fűszerezzük, hozzáadjuk a megpuhult barna rizst. Beleütünk egy egész tojást, hozzákeverjük a lisztet, a kész masszát összedolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe nedves kézzel pogácsákat formázunk. (Lágynak tűnhet a massza, de ne féljünk, sütés közben összeáll!) Előmelegített 160°C-os sütőben 25 perc alatt készre sütjük a burgereket.
Köretként, de önálló ételként, salátával tálalva, joghurtöntettel is megállja a helyét. (Joghurtos öntet esetén természetesen a recept nem tejmentes!)
12 darab esetén 1 darab burger energia- és tápanyagtartalma: 40 kcal, 7 gramm szénhidrát, 0,6 gramm zsír, 1,3 gramm fehérje
 
Jó étvágyat!
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus.